Hirdetés
Szegeden 2018. december 1. 12:01 Forrás: Szegedi Tükör

Így költözött a Móra-múzeumból a Dóm térre a Somogyi-könyvtár

A Somogyi-könyvtár üvegpalotája a Dóm tér meghatározó épülete. A fiatalabb szegediek azonban már kevésbé tudják, hogy a könyvtár és a múzeum sok éven keresztül működött ugyanabban az épületben, a Kultúrpalotában, amely ma már csak a Móra-múzeum otthona. A Szegedi Tükör a Móra-múzeum fotógyűjteményéből válogatva nézett körbe, mutatja be a költözés időszakát, majd a frissen átadott épület mindennapjait.
Hirdetés

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a szegediek mindennapjainak fontos része, mind az épület, mind pedig a könyvtári szolgáltatások, rendezvények miatt.

De tudjuk vajon, ki is volt a névadó, Somogyi Károly? Egyházi íróként és szerkesztőként dolgozott, 23 évesen szentelték pappá. Esztergomi kanonokként tette meg legendás felajánlását: 43 ezer 701 kötetes könyvtárát Szegednek adományozta 1881-ben. Az így létrejött Somogyi-könyvtárat Ferenc József adta át 1883. október 16-án.

Somogyi Károly pap, egyházi író, szerkesztő (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T13230)

A könyvtár 1897-ben költözött új épületbe: a Kultúrpalotába, amelyen a múzeummal osztoztak egészen 1984-ig. Móra Ferenc például a múzeum és a könyvtár igazgatója is volt – Fischhof Ágota könyvtárossal láthatjuk az egykori könyvtárban készült felvételen.

Móra Ferenc és Fischhof Ágota a Kultúrpalota könyvtárában (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T27674)

Az 1980-as évekre aztán kinőtte a két intézményrész az épületet – a zsúfoltságot jól mutatja az 1983-ban készült felvétel is –, így megszületett a döntés: a könyvtárnak új épületbe kell költöznie. Az egyik fotón láthatjuk, hogyan bontották el azokat a Dóm téri házakat, amelyek helyére aztán elkezdték felhúzni az üvegpalotát – az egyik fényképen az építési munkálatokba is bepillantást nyerhetünk.

Bontják a Dóm téri házakat. A helyükön épült fel a Somogyi-könyvtár (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T14741)

Miközben a Dóm téren folyt az építkezés, a Kultúrpalotában folyt a bontás és költözés: daruval emelték ki a könyvtár elemeit, ládákkal és teherautókkal szállították át a könyveket. Az új épületet aztán 1984. június 6-án adták át, Aczél György egykori nagy hatalmú politikus is beszédet mondott az eseményen. Szintén 1984-es datálású a könyvtár előtt álló Somogyi-mellszobor is.

Épül a Somogyi-könyvtár. Enyedi Zoltán fotója 1981-ből (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: e_552_25)

Az egykori könyvtár patinája tetten érhető napjainkban is: a Somogyi-könyvtár emlékkönyvtárában barangolhatunk a régi berendezések és különleges könyvek között. A Móra Ferenc Múzeumban pedig ma is működik a szakkönyvtár, amely megőrizte eredeti pompáját – a nagyközönség számára különböző programok, konferenciák, rendezvények alkalmával látogatható a könyvtári olvasóterem. Emellett a múzeum folyosóin barangolva feltűnnek az egykori könyvtárra utaló feliratok, táblák is.

Költözik a könyvtár a múzeumból. 1983. augusztus (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T12358)
Költözik a könyvtár a Kultúrpalotából, 1983. augusztus (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T12379)
A könyvtár több mint nyolcvan évig a múzeumban működött. Képünk 1983-ban készült, mielőtt a könyvtár a Dóm térre költözött (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T12361)
Somogyi-mellszobor-átadó 1984-ben (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T22582)
Aczél György beszéde a Somogyi-könyvtár megnyitóján 1984-ben (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T22590)
A frissen átadott könyvtár, 1984. Enyedi Zoltán felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: e_823_39)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Móra Ferenc Múzeum Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör