Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 30. 22:03

Ötvenezer ember szeretne szavazni, de egyelőre nem engedik nekik

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Csongrád megyei Érdekvédelmi Szervezete az érintettek szavazati jogáért emelt szót a péntek délután megtartott fórumon és konferencián.

Hirdetés

Ha a többieknek lehet szavazni, akkor mi miért nem kapjuk meg ezt a jogot?

– tette fel a kérdést a rendezvényen az egyik résztvevő, majd elsírta magát. Azt mondta, hogy elkeseríti az államnak az a hozzáállása, miszerint ők nem képesek megfontolt döntéseket hozni a saját életükben.

Magyarországon ugyanis a gondnokság alatt álló értelmi fogyatékossággal élők közel nyolcvan százaléka, nagyjából ötvenezer ember, nem szavazhat, mert a bíróság kizárta őket a választójog gyakorlásából. Az ÉFOÉSZ több mint egy évtizede küzd azért, hogy az értelmi fogyatékossággal élő magyarok is szavazhassanak.

Az önérvényesítők olyan értelmi fogyatékossággal élő emberek, akik felszólalnak a saját és társaik érdekeiért.

Sallai Ilona, az ÉFOÉSZ tanácsadója például feltette a költői kérdést a konferencia résztvevőinek:

Ha bíróság döntené el minden egyes magyar állampolgár esetében, hogy megfelelően tájékozott-e hazánk közügyeiben, csak az értelmi fogyatékosokat zárnák ki a választásokból?

Hangos nem volt a válasz. Az érintettek szerint nem a szellemi állapot az egyetlen kritérium, amit figyelembe kell venni a kellő tájékozottság vizsgálatakor.

Az értelmi fogyatékkal élők közül sokan elmondták, hogy a szüleikkel, barátaikkal szoktak politikáról beszélgetni, sőt vitáznak is, ha eltér az álláspontjuk a többiekétől. A legtöbben internetes oldalakról, esetleg a televízióból szerzik az információikat, és igen kiérlelt véleményt fogalmaznak meg ezek ismeretében a politika kérdéseiről. Véleményük szerint azzal, hogy a bíróság kizárja őket a választásokból, azt üzenik nekik, fogadják el azt a tényt, hogy mások döntenek a sorsukról.

A konferencia fő témája az európai parlamenti választások és az értelmi fogyatékossággal élő emberek kizárása volt ebből a közéleti eseményből. A többi között olyan kérdésekre keresték a válaszokat az érintettekkel, hogy milyen saját tapasztalataik vannak a választójog gyakorlásáról és a választójogból való kizárásról. Sokan megosztották rossz élményeiket ezzel kapcsolatban, ugyanis a többségi társadalom szemében azok, akik gondnokság alatt állnak, nem csupán magukról nem tudnak gondoskodni, de a közös ügyekben sem képesek felelős döntéseket hozni.

Egy résztvevő elcsukló hangon azt mondta:

Nagyon várom már a pillanatot, amikor elmehetek szavazni, és részben én is dönthetek arról, ami velem fog történni a jövőben.

Az biztos, hogy rajtuk nem fog múlni.

December 3-a a fogyatékossággal élők világnapja az ENSZ 1992-ben hozott döntése alapján.

(Fotó: Szabó Luca)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szavazás választás értelmi fogyatékosok értelmi fogyatékosság fogyatékos fogyatékosság szavazati jog
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés