Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 29. 07:25

Ötéves a D2, amit ma már a legtöbb szegedi középiskolás ismer

Képgaléria
Ötéves a D2, amit ma már a legtöbb szegedi középiskolás ismer
Van egy hely a belváros kellős közepén, ami hasznos időtöltést kínál a tinédzsereknek. Azt mondják, mindenki másért szeret ide járni.

Hirdetés

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ifjúsági irodát és közösségi teret hozott létre 2013 decemberében D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont néven. Az öt éve alapított iroda mára fontos közösségi térré vált, ahová a középiskolások már nem csupán a rendezvényekre térnek be ide, hanem olyankor is, amikor társaságra vágynak, vagy tanácsot szeretnének kérni.

„Itt mindent közösen csinálunk, így akinek jó ötlete van, megvalósítjuk, akármilyen régen jár hozzánk”

– mondja Kispál-Podrácz Gyöngyi ifjásági koordiántor, a D2 vezetője. Hogy konkrét példát hozzon, elmeséli, hogy az ötéves születésnap alkalmából új logót szeretnének, amit nem egy emberre bíztak, hanem egy egész kreatív csapatra. Az iroda egyszerre hozza vissza a hajdani ifjúsági klubok szellemét, ugyanakkor információkkal, tanácsokkal szolgálnak mindazoknak, akik iskola után betérnek hozzájuk.

A D2-ben ezért általában délután egy óra után indul meg a nagyüzem, hiszen ilyenkor már többen végeznek az iskolában. Mindenki másért szeret ide járni. A zsombói Tóth Tamás például igazi kocka, ezért társadalmi munkában ő az iroda rendszergazdája, de az itt megtalálható videojátékokat is kedveli. Az önkéntesség nemcsak Tamásra jellemző. Sokan vállalnak el szervezési vagy közreműködői feladatot a szabadidejükben. Egy informatikában jártas társaság például ócska számítógépekből használható szerkezeteket rakott össze, majd őskori számítógépes játékokat telepítettek rájuk. Azóta sokan ezekkel a régi, egyszerű játékokkal kapcsolódnak ki itt.

Az ide járó középiskolások főként a kreativitásukat élik ki itt, így például nemrég sajátos stílusban festették ki az iroda helyiségeit. 

„Szerencsések vagyunk, hogy ekkora alapterületű a D2, hiszen más hasonló funkciókkal működő intézmények egy-két szobácskával kénytelenek beérni”

– mondja Kispál-Podrácz Gyöngyi. Egyébként rengeteget pályáznak, a rendezvényeiket ilyen forrásokból finanszírozzák. Rendezvény pedig van bőven. Ők szervezik például minden évben a Kö7-Középiskolások Hete nevű programsorozatot. A Kultúra Ifjú Nagykövetei projektet is ők koordinálják. Ők azok a fiatalok, akik a város kulturális intézményeit próbálják közelebb hozni kortársaikhoz.

Akiket a média érdekel, kipróbálhatják és gyakorolhatják az újságírás műfajait. A D2 Médiaklubjában kezdtek olyanok is, akikből később profi operatőr, riporter vagy rádiós műsorvezető lett. Ha valaki a zenében érzi magát tehetségesnek, akkor a Zengető programjait ajánlják neki, ami bevezet a könnyűzenébe. Ha valaki táncolni szeretne, nem kell visszafognia magát, itt olyan táncterem van, amit profi táncstúdiók is megirigyelhetnének. A D2-nek igen fontos szerep jut a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujának megszervezésében is. 

Ők egyébként minden civil szervezettel jóban vannak, és igen gyümölcsöző az együttműködésük a velük szinte egyszerre alapított Új Nemzedék Központtal is. Munkájukról nemrégiben a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is elismeréssel beszélt, amikor a testület itt tartotta az egyik ülését. Kozma József többek között azt mondta akkor, hogy

a D2 mindenhol ott van a városban, és mindenütt ismerik a tevékenységüket.

Az iroda épülete a városközpontban van, a Dózsa utca 2. szám alatt (innen a D2 név), ezért a környékbeli iskolákból könnyen eljutnak hozzájuk a fiatalok. De nemcsak a közelből jönnek ide diákok, a jóval távolabbi Deák Ferenc Gimnáziumból, vagy a Krúdy Gyula Szakközépiskolából is sokan látogatnak el hozzájuk. 

A D2 stábja azonban sokszor kilép a belvárosi épület falai közül, és ők mennek el az oktatási intézményekbe. Egyik legnépszerűbb rendezvényük ugyanis azok a rendkívüli osztályfőnöki órák, melyeken bemutatják az iroda működését, és programokat kínálnak a fiataloknak. Úgy látják, mindig mozgásban kell lenni, mert a fiatalok nem szeretik a tétlenséget és az előre kiszámítható dolgokat.

További képek a D2 életéből a borítóképre kattintva láthatók.

(Fotók: Szabó Luca, és a D2 Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: D2 Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés