Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 28. 23:07 Forrás: Szeged Televízió

Hatszáz új fával gazdagodik Szeged a következő hetekben

A fásítás már elkezdődött, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársainak az erdészeti szakközépiskola diákjai is segítenek. Az önkormányzat negyvenmillió forintot költ a több mint ötven fajta ültetésére.

Hirdetés

Hetvenezer fa él Szegeden, biztosítva a város oxigén-utánpótlását. Bár szerencsés esetben egy-egy fa akár több száz évig is élhet, mégis időről-időre pótolni kell az állományt. Most az önkormányzat negyvenmillió forintból hatszáz új egyedet telepít, hársakat, kőriseket, ostorfákat és vadgesztenyét, több mint ötven fajtát. 

„Minél inkább szárazságtűrő egy növény, annál kevésbé bírja a fagyot. Nálunk mind a kettő előfordul, így hát meg kell találnunk azt az optimumot, amellyel egy növény egyben lesz fagytűrő és egyben lesz szárazságtűrő is. Ez egy nehéz dolog és általában próbálgatni kell. Ezért ültetünk egy-egy példányt az újabb fajtákból és figyeljük a fejlődésüket a külső városrészeken” – mondta a Szeged Televíziónak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője.

A faültetések már megkezdődtek. A környezetgazdálkodási cég munkatársai munkáját segítik az erdészeti szakközépiskola diákjai is, akiknek ez egy jó gyakorlat. Megfelelően előkészítik a talajt az előnevelt fáknak.

„Általában legalább fél, de inkán egy köbméteres gödröt szoktunk ásni kézzel vagy géppel, attól függően, hogy adja a helyszín. Ebben pótoljuk a talajerőt műtrágyával és komposzttal, a saját termelésű komposztunkkal. Jól beültetjük a növényeket, amiket válogatott faiskolából hozzuk, ezek több kamionnyi tételt jelentenek. Ezek a kamionok részben megérkeztek, részben most fognak érkezni” – mondta Makrai.

A hatszáz csemete elültetése jól halad, de egy részük így is csak jövő év elején kerülhet a földbe. A telepítést folyamatosan lehet végezni, csak a fagyok idején kell szüneteltetni a munkát.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákok fa Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. faültetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés