Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 27. 22:49 Forrás: MTI

Az amerikai külügyi szóvivő szerint Washington csalódott a magyar kormányban

Amiért az az Egyesült Államok erre vonatkozó kérése ellenére Oroszországnak adott ki két, Magyarországon elfogott, fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz állampolgárt.

Hirdetés
Hirdetés

A nyilatkozatában Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány az Egyesült Államok és Magyarország közötti kiadatási egyezmény értelmében kérte a szóban forgó orosz állampolgárok, idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisin kiadatását Magyarországtól.

„Magyarország megtagadta az Egyesült Államok kérését és ehelyett a gyanúsítottakat Oroszországnak adta ki, ahol nem világos, hogy eljárást indítanak-e ellenük”

– hangsúlyozta Heather Nauert. 

Az Egyesült Államok – mint a közlemény leszögezte – csalódott a magyar kormány döntése miatt.

Utalt arra, hogy az Egyesült Államok a magyar bűnüldöző szervekkel való együttműködésre alapozva terjesztette elő kérését, majd hozzáfűzte: Magyarország az Egyesült Államok partnere és barátja, azonban ez a döntés megkérdőjelezi Magyarország elkötelezettségét a bűnüldöző szervek közötti együttműködésre vonatkozóan. 

A közlemény szerint a magyar kormányzati döntés nem egyeztethető össze a két ország bűnüldöző szervei közötti együttműködéssel, aláássa az eddig végzett közös munkát. Ezáltal pedig csökkenhet mind Egyesült Államok, mind Magyarország állampolgárai és az egész világ biztonsága.

A magyar Igazságügyi Minisztérium múlt pénteken az üggyel kapcsolatban arról tájékoztatott: Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mind az Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció igényt tartott a személyek kiadatására. Az említett személyeket az igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak – ez esetben Oroszországnak – adta ki.

A minisztérium álláspontja szerint a kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett a magyar kormány az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről.

Hogy egész pontosan miről van szó, az a Direkt36 hosszú és alapos cikkéből derül ki részletesen, a mi a múlt héten a 444-en jelent meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok Orbán-kormány Oroszország

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés