Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 27. 15:50

Szeged vezetésével kutatják a térség zsidó örökségét

A Duna-régió rejtett zsidó kulturális örökségének felfedezése, bemutatása és kiaknázása pályázat az Európai Unió finanszírozásával létrejövő projektben nyolc Duna-régiós európai ország tizennyolc intézménye vesz részt.

Hirdetés

Kozma József, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke az Agórában megtartott szakmai tanácskozás előtt elmondta, a projekt legfőbb célkitűzése, hogy a Duna-régió zsidó kultúráját ismét élővé tegyék. Ez az örökség nemcsak régen volt fontos, de most is komoly értékkel bír, ezért nem csupán bemutatni szükséges, hanem ki is kell tudni aknázni ezt a lehetőséget. Szentgyörgyi Anna projektmenedzser ehhez hozzátette: Szegednek kulcsszerepe lesz a harminchat hónapos projekt levezénylésében, ugyanis a magyar város a vezető partner ebben a pályázatban.

A projektben nyolc ország kilenc önkormányzata vesz részt:

  • Szeged (Magyarország, vezető partnerként),
  • Banja Luka (Bosznia-Hercegovina),
  • Galac és Temesvár (Románia),
  • Kotor (Montenegro),
  • Muraszombat (Szlovénia),
  • Eszék (Horvátország),
  • Regensburg (Németország),
  • Szabadka (Szerbia).

A partnerség alapja a hasonló méretű, történelmi hátterű, zsidó örökséggel rendelkező városok, amelyek szintén hasonló kulturális és turisztikai küldetéssel bírnak. Az önkormányzatokon kívül társult tematikus partnerek is részt vesznek a projektben, ilyen partner Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., Institute for Culture, Tourism and Sport Murska Sobota – a muraszombati turisztikai iroda, Municipal Museum of Subotica – a szabadkai múzeum, Romanian Institute for Research on National Minorities – a Román Nemzeti Kisebbségi Kutatóintézet, valamint Szeged, Banja Luka, Montenegro, Eszék és Temesvár zsidó hitközsége.

A projekt célja, hogy összegyűjtse, kategorizálja és tesztelje azokat a lehetőségeket, melyekkel felfedezhető és turisztikailag „eladhatóvá” válik az épített örökség mögött húzódó szellemi örökség is. A középpontban a korlátozott zsidó kulturális örökséggel rendelkező közepes méretű városok állnak, melyek elismert turisztikai portfólióval rendelkeznek, de eddig nem fektettek nagy hangsúlyt a zsidóság helyi történetére. A projekt tevékenységei nemcsak információt hoznak felszínre, hanem a szellemi örökség felfedezése után valamilyen turisztikai hasznosítást alapoznak meg.

A mostani találkozó legfőbb feladata, hogy megalapozzák Szeged zsidó kulturális öröksége portfóliójának összeállítását: vagyis a meghívott szakemberek véleményére, javaslataira is hagyatkozva kialakítsák a helyi zsidó kulturális örökség osztályozására szolgáló fő kategóriákat. A projekt további feladatai közé tartozik még, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg azon webes felületek szerkezetére, tartalmára, kinézetére vonatkozóan, amelybe a portfólió által kijelölt örökségkategóriák felmérésének eredményei, adatai kerülnek majd. Erre azért lesz majd szükség, hogy e módszer segítségével más, a pályázatban most nem szereplő városok is segítséget kapjanak saját rejtett zsidó örökségük felkutatásához.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József Szent-Györgyi Albert Agóra zsidó zsidóság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés