Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 27. 12:36 Forrás: MTI

A Jobbik bírósághoz fordul, amiért a Csongrád Megyei Közgyűlés megvonta Kiss Attila mandátumát

Az ellenzéki párt szerint a megyegyűlés Fidesz-frakciója „bolsevik döntést” hozott és koncepciós eljárást folytatott.

Hirdetés

Közleményükben arról írnak, hogy a döntés a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás újabb jele, a Fidesz politikai leszámolást folytat azokkal szemben, akik nem tagozódnak be a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe.

Szerintük a fideszesek ismét kettős mércét alkalmaztak. Ugyanis, mint írják

„miközben a jobbikos képviselőtől megvonták a mandátumát, a korábban Jobbikból kilépett – a Fidesz-közeli Mi Hazánk Mozgalom alapításában is közreműködő – közgyűlési tag megbízatását meghagyták, pedig a két ügy teljes mértékben megegyezett.”

A közgyűlés hétfői döntését követően a testület elnöke Kakas Béla (Fidesz-KDNP), azt mondta: a megyegyűlés megállapította, hogy Kiss Attila az önkormányzati törvény szerint képviselői megbízatásával összeférhetetlen tisztséget tölt be a Sándor Móricz Egyesületben, annak elnökeként.

A Sándor Móricz Egyesület a működtetője a Makói csípős című hírportálnak, aminek felelős kiadója a civil szervezet elnöke. Az önkormányzati törvény szerint pedig önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja. A megyegyűlés erre hivatkozva vonta meg a jobbikos képviselő mandátumát.

Kiss Attila korábban újságíróknak elmondta, álláspontja szerint

a médiatartalom-szolgáltatásra és az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok alapján nem áll fenn az összeférhetetlenség, ezért a megbízatását megszüntető határozatot meg fogja támadni a bíróságon.

Kakas Béla a hétfői ülés után arról is beszélt, hogy a közgyűlés tárgyalta a szintén a Jobbik listájáról a testületbe került, de a pártból azóta már kilépett Dudás Zoltán hasonló összeférhetetlenségi ügyét is. Esetében azonban nem született döntés, a kormányhivatal állásfoglalását fogják kérni. Az ügyet 30 napon belül újra tárgyalja a közgyűlés.

Dudás Zoltán szintén a hétfői ülés után arról beszélt, hogy 2016-ban a Csongrád megyei 3-as számú választókerületben egy cég az ő megbízására kezdett bele a Makói csípős mintájára hírportálok létrehozásába, ezek közül azonban csak a sándorfalvi változat készült el. Ezt ugyan feltöltötték anyagokkal, de érdemben nem működtették, ő semmilyen szerkesztői feladatot nem látott el.

(fotó: alfahir.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Csongrád Megyei Közgyűlés Jobbik Kakas Béla
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés