Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 26. 17:40 Forrás: MTI

Hiller István: Ki fogják rakni a CEU-t Budapestről

Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a kormány nem fogja aláírni az egyetem működéséhez szükséges megállapodást. Elmondta azt is, hogy a parlament kulturális bizottságában a kormánypárti tagok lesöpörték az asztalról az oktatási minimumról szóló javaslatot.

Hirdetés

Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a programot civil szervezetek, a Tanítanék Mozgalom és az Oktatási Hálózat valamint az általuk felkért szakértők készítették. A javaslattal a magyar oktatási rendszert kívánták megreformálni. A tanulmányt idén februárban a pártok közül az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum valamint a Modern Magyarországért Mozgalom írta alá.

A program a központi költségvetésből a GDP hat százalékát költené az oktatásra és támogatná a szakmai, pedagógiai, kutatási és oktatói szabadságot

– emelt ki részleteket a programból az Országgyűlés szocialista alelnöke.

A politikus egy másik témáról beszélve hangot adott a meggyőződésének, hogy „ki fogják rakni a CEU-t Budapestről”. Hangsúlyozta, hogy a kulturális bizottság eddig előzetesen mindig megtárgyalta az egyetemhez kapcsolódó kormányzati törvényjavaslatokat. Hétfőn azonban nem szerepelt ilyen téma a testület napirendjén és a bizottság a tervek szerint december 1-ig már nem tart több ülést. Hiller István ezek alapján valószínűsítette, hogy a magyar kormány a jövő hó elejéig nem fogja aláírni azt a megállapodást New York állammal, amire ahhoz lett volna szükség, hogy a CEU változatlan formában folytassa munkáját Magyarországon.

A kormányzat döntése politikai diszkrimináció, ami a magyar felsőoktatás és az ország számára is hátrányos

– jelentette ki Hiller István.

(fotó: MTI/N. Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CEU Hiller István MSZP oktatás oktatásügy Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés