Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 24. 15:52

CEU-tüntetés: a Kossuth tér elfoglalására készülnek az egyetemisták

Képriport
Egy hét még van, csodát lehet várni, hogy megszülessen a kormány és a CEU megállapodása, de ebben bízni... Budapesten újabb tüntetés kezdődött.

Hirdetés

Tamás Gáspár Miklós: Eljön a nap, amikor a szabadság ügye nem válik el a hétköznapi gondok ügyétől, hiszen ezek összetartoznak!

„Tudjátok nagyon jól, mi folyik ebben az országban! (...) A Szabadság és egyenlőség hívei sokan vannak, bár nincsenek itt mindnyájan” – hallgassák meg a filozófus beszédét, az elején angolul szól a tömeghez, de utána visszavált magyarra. A beszédet Dombai Tünde rögzítette. „Itt az ideje véget vetni politikai gyöngeségünknek!” – jelentette ki Tamás Gáspár Miklós.

 

Korábban írtuk:

Az index videója a Kossuth térről.

Tüntetés a Tudomány és az Oktatás Szabadságáért – így hirdették meg azt a Facebook-eseményt, amellyel a szervezők, az Oktatási Szabadságot csoport és szimpatizánsaik azt szeretnék valahogy elérni, az uolsó utáni pillanatban mégis megszülessen a megállapodás a CEU és a kormány között, és az intézmény maradjon Budapesten, ne költözzön Bécsbe.

A szervezők ezért tüntetésre hívtak mindenkit Budapestre: a gyülekező a Szabadság hídnál a Fővám téren volt, innen indultak a kiskörúton keresztül a résztvevők a Parlament elé, ahol beszédek hangzanak el. Az eseményben ezt írják a szervezők:

Kattintson fönti képünkre, nézze meg kolléganőnk, Dombai Tünde menetből készített fotóit!

„A tudomány és az oktatás szabadságáért folytatott szombati tüntetés után sem hagyjuk el a Kossuth teret, sőt, elfoglaljuk azt! A rá következő héten szervezzük meg a Szabad Egyetem programsorozatot. Ingyenes előadásokat, beszélgetéseket tartunk és kifejezzük szolidaritásunk egészen december elsejéig – ami a kormány és a CEU között megkötendő megállapodás határideje, hogy a CEU Magyarországon maradhasson. A téren alvók biztonságának, egészségének és melegének érdekében adományokat is elfogadunk. Pénzt Paypalen át lehet utalni, de szívesen fogadunk ételt, hálózsákot és bármi mást, amivel segíteni tudsz nekünk.

November 24-én már csak egy hét fog elválasztani minket a CEU Budapestről való kiűzésétől. A támadás a CEU ellen egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen. Orbán hadjárata a szabad és kritikus gondolkodás ellen nem a CEU vegzálásával kezdődött és nem is azzal fog véget érni. Vonulj velünk megint utcára, hogy így követeljünk tudományos és oktatási szabadságot Magyarországnak. Álljunk ki a tudományos és oktatási szabadságért! Álljunk ki a CEU-ért!

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy:

  • Írja alá a CEU-szerződést
  • Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
  • Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

Egy önszerveződő hallgatói csoportként arra buzdítjuk azokat, akik hisznek a független tudományban, hogy csatlakozzanak hozzánk, hogy megmutassuk elkötelezettségünket a kutatás szabadsága mellett Magyarországon. Küldjünk egy határozott és egységes üzenetet Magyarország kormányának: nem nézzük tovább tétlenül az akadémiai szabadságot ért támadásokat!

A menet a Budapesti Corvinus Egyetemnél (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A gyülekező után az ELTE BTK, a CEU és az MTA érintésével a Kossuth Térre vonulunk ahol beszédek hangoznak el.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest felsőoktatás tüntetés CEU
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés