Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 24. 10:27

Árverezik a fideszes Német Ferenc cégének vagyontárgyait

Árverezik a fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt álló fideszes Német Ferenc cégének, a Tigers Security Kft.-nek a vagyontárgyait. Az ügyészség korábban úgy tájékoztatott, hogy a Tigers Security Kft.-vel kapcsolatban nyomozati szakban van egy ügy, amiben a NAV jogosult válaszolni. Megkerestük a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságát, de még nem kaptunk választ a Német cégével kapcsolatos nyomozásról.

Hirdetés

A Tigers Security Kft.-vel kapcsolatos ügy szálai a múlt évre nyúlnak vissza, amikor futótűzként terjedt el a hír a városban, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a megye legismertebb vagyonvédelmi cégének egyik tulajdonosát, de nem Német Ferencet, aki a Fidesz–KDNP színeiben indult a 2014-es önkormányzati választáson, de vereséget szenvedett a 18-as, újszegedi egyéni választókerületben. Németet később a Fidesz delegálta a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságába, melynek jelenleg is külső tagja.

Elnökök egymás között

A Tigers Kft.-t alapító tulajdonos, Német Ferenc jelenleg a megyei vagyonvédelmi kamara elnöke, a lánya pedig a megyei vagyonvédelmi kamara etikai bizottságának elnöke. El sem tudjuk képzelni, mi történik akkor, ha Német Ferenc etikai vétséget követ el, mondjuk nem tesz eleget a kamarában viselt tisztségéből eredő kötelezettségeinek vagy visszaél a kamarai megbízásával, és a lánya bizottsága elé kerül. Írásbeli figyelmeztetést kap? Vagy pénzbírságot? Netán féléves felfüggesztést?

Nyomozati szakban

Még a múlt évben érdeklődésünkre az ügyészség úgy tájékoztatott: „A Csongrád Megyei Főügyészséghez intézett és a Tigers Security Kft.-vel kapcsolatos érdeklődésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügy nyomozati szakban van folyamatban és a hatályos jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel a kérdéseket tárgyát is tekintve – mivel ügyészi intézkedésekre nem irányul – a nyomozó hatóság – NAV jogosult válaszolni. Üdvözlettel: Dr. Szanka Ferenc csoportvezető ügyész – szóvivő.”

Bartha szerint Kubatov kottájából dalol a Feri

Német Ferenc nem is olyan rég még a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke volt, amit Bartha László volt fideszes polgármester alapított. Aztán történt valami köztük, mert Német pár napja úgy nyilatkozott, hogy Bartha a múlt embere. Azt is mondta a volt fideszes polgármesterről, hogy akkora hibákat vétett, hogy Botka László legnagyobb támogatójának számít. Bartha erre így reagált: „Német Ferenc földalolta Kubatov Gábor cikkét, amit ügyesen megtanult. Német Ferenc több szempontból is sértett ember. Előttem ő volt a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. Másfél éve még teljesen mást mondott volna a Feri.”

Megkerestük az év elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságát, hogy megtudjuk, mi történt, hol tart a nyomozás, mert a városban már fiktív számlázásról, áfacsalásról, számlagyárról ment a szóbeszéd. Már az a hír is járta, hogy ebbe az ügybe beleremeg a vagyonvédelmi szakma Szegeden. Erre is rákérdeztünk a NAV bűnügyi igazgatóságánál, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy „konkrét személyre és cégre vonatkozó információt, a törvényi rendelkezések értelmében, nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.”

Fizetésképtelenség miatt elrendelt felszámolás

Mindeközben benyújtották a bíróságon a Tigers Security Kft.-vel kapcsolatban a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet. A Szegedi Törvényszék pedig februárban megállapította az adós – vagyis a Tigers Security Kft. – fizetésképtelenségét és elrendelte a felszámolását.

Felhalmozott tartozások miatti fizetésképtelenség? Ki hallott már ilyet? Így kezdődött a Szeviép-ügy is... Arról nincs információnk, hogy a Tigers kifizetett-e mindenkit vagy vannak még tartozásai, ami miatt emberek, családok kerültek nehéz helyzetbe. Mindenestre nyár óta árverezik a felszámolás alatt álló Tigers Security Kft. vagyontárgyait. A mindenki számára nyilvános Opten céginformációs adatbázisban és az Elektronikus Értékesítési Rendszer honlapján most is hirdetnek három gépjárművet, amelyekre december 3-áig lehet licitálni.

Dupla bevétel a fideszes időkben

Természetesen kíváncsiak voltunk a nyomozás jelenlegi állására, amelyről megkérdeztük a NAV bűnügyi igazgatóságát, ahonnan egyelőre nem kaptunk választ. Ha kapunk, azonnal közöljük a nyomozóhatóság válaszát.

A Tigers Kft.-t húsz éve alapította Német Ferenc, aki hosszú időn át ügyvezetője is volt a vagyonvédelmi vállalkozásnak. Az Opten adatai szerint a cégnek 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben – amikor jobboldali többségű volt a szegedi közgyűlés, a Fidesz által kinevezett városi cégek vezetői ellátták munkával a Tigers Kft.-t – 600 millió forint fölött, 2015-ben és 2016-ban pedig kicsivel 300 millió forint fölött volt a cég nettó árbevétele. Ebből is látszik, hogy Német cégének jól hozott a konyhára, amikor fideszes közgyűlési többség volt Szegeden.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Német Ferenc felszámolás Tigers Security Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés