Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 24. 09:00 Forrás: Szeged Televízió

Együtt, egymásért: elfogadásra nevelnek a Felsővárosi Óvodában

Közös csoportokba járnak ép társaikkal az autista gyerekek a Felsővárosi Óvodában. Esetükben a társas kapcsolatok fejlesztése a legfontosabb, ezért sem választják külön az ovisokat. Az intézményben nagyon népszerű az integrált nevelés, ami által a kicsik és szüleik is elfogadást tanulnak.

Hirdetés

Együtt játszik ép és autista. Utóbbiak viselkedése eltér a megszokottól, szemkontaktust nem tartanak, nem, vagy csak alig beszélnek. Ez az állapot azonban nagyon jól fejleszthető, főként ha korán elkezdik.

„A terápiáinknak az alapja minden esetben viselkedésterápia a kicsiknél. A nagyoknál kognitív viselkedésterápiás elemek, ilyen például a Teach-program. Készítünk Én könyveket, jellemzően nagyon fontos a vizuális támogatás, minden gyermeknek vizuális rendszere van, napirendek, folyamatábrák, kommunikációs rendszerek” – mondta a Szeged Televíziónak Harkai Gabriella, gyógypedagógus.
 
A Felsővárosi Óvodában az autistákat nem elzártan, hanem a többi gyermek között nevelik, de rájuk különleges figyelmet fordítanak, külön foglalkozást is tartanak nekik. Nevelésük kihívás, de szeretettel teszik, alapelvük az „együtt, egymásért”. 

„Nekünk az a legfontosabb, hogy elfogadják ezeket a gyerekeket. Tolerálják azt, hogy ők másként élnek, de ennek a megvalósítása az integrált nevelés. Minden csoportban járnak ilyen gyerekek, és azt tudom elmondani, hogy a lehető legtoleránsabban fogadják” – mondta Aranyné Bíró Éva, tagóvoda-vezető.

A Felsővárosi Óvodába jelenleg tizenhat sérült gyermek jár. Az intézmény szeptembertől két csoporttal bővült, mert folyamatos volt az érdeklődés.

„Speciális körülményeket teremtettünk, szakembereket hoztunk ide, pontosan zért, hogy a gyerekek a szükségleteiknek megfelelő nevelésben, fejlesztésben részesülhessenek. Így a gyerekek nevelését most gyógypedagógusok, pedagógia asszisztensek segítik, ami azt gondolom, hogy az ideális nevelést meg fogja tudni valósítani” – nyilatkozta Huszkáné Pék Erzsébet, az Óvodák Igazgatóságának pedagógiai és esélyegyenlőségi igazgatóhelyettese.

Bár az autista gyerekek különösen sok türelmet igényelnek, a közös játékok, tevékenységek által az ép gyerekek is fejlődnek, míg az integrált nevelésnek köszönhetően a szülők is toleranciát tanulnak.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autizmus Felsőváros gyerek gyerekek óvoda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés