Hirdetés
Szegeden 2018. november 22. 22:44 Forrás: Szeged Televízió

Ezermilliárdokat költünk a közlekedés fejlesztésére a következő években

A tervek nagyívűek: a kormány 2030-ra Európa legjobbjai között szeretné látni Magyarországot. Nemzetközi közlekedési konferencián járt a Szeged TV.

A hazai úthálózat fejlesztése és a közösségi közlekedés javítása volt a fő témája egy Szegeden rendezett nemzetközi közlekedési konferenciának. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már a huszadik ilyen szakmai tanácskozásnak adott helyet. Mint elhangzott, a kormány a közeljövőben sokak által érzékelhető változásokat ígér.

A jubileumhoz érve emlékplakettel ismerték el a rendezvény létrehozásáért és szervezésért Szeri István munkáját. A kétnapos ülés fő témája az úthálózat-fejlesztés, a személyszállítás és a közösségi közlekedés, ez utóbbiak szabályait és működését vitatták meg, a helyi és a távolsági utaztatás terén is. 

„A korlátozott közszolgáltatási piacnyitás Szegeden már megtörtént, hiszen az autóbusz-közlekedés feladatellátása pályázat útján történt meg. Természetesen más a villamos- és trolibusz-közlekedés, hiszen ott egy önkormányzati vállalat, úgynevezett közvetlen odaítéléssel látja el a feladatot. Tehát, ha tetszik, egy picit a helyi közlekedési alágazat már előtte van már a helyközi ágazatnak, ebben a tekintetben” – mondta a Szeged Televíziónak Szeri István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési és Logisztikai Kollégiumának elnöke.

A kormány több intézkedést is ígér a gyors és biztonságos közlekedés érdekében. 2020-ig 4 ezer milliárd forintból fejlesztik a gyorsforgalmi úthálózatot, és további 1500 milliárdból a vasúthálózatot, ami járműbeszerzéseket is tartalmaz. 

Csongrád megye mellett fog elhaladni a Budapest-Belgrád felújított vasútvonal egy szakasza, és Szeged is nagyarányú fejlesztések elé néz, hiszen a város és Hódmezővásárhely között épül meg a tramtrain. Korábban a harmadik Tisza-híd megépítésére is ígéretet tett Orbán Viktor miniszterelnök. 

„A harmadik hídra, amely egy közös közúti-vasúti híd lesz, egy részletes megvalósíthatósági tanulmány már elkészült. Terveink szerint a következő EU-s programozási időszaknak lesz az egyik projektje” – mondta Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A konferencián elhangzott: a kormány célja, hogy hazánk 2030-ra Európa öt első országa közé kerüljön a munka, az életminőség, és a közlekedés terén. Terv az is, hogy mindenhonnan fél óra alatt elérhető legyen valamelyik hazai autópálya.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fejlesztés konferencia közlekedés Orbán-kormány