Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Gyilkosság a Négylépcsősben: felmentették az emberölés vádja alól a késelőt, folytatni kell a kényszergyógykezelését
Kék hírek 2018. november 22. 14:20

Gyilkosság a Négylépcsősben: felmentették az emberölés vádja alól a késelőt, folytatni kell a kényszergyógykezelését

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt N. B. L. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletét: a vádlott büntethetőséget kizáró ok – kóros elmeállapot miatti – felmentése az emberölés vádja alól jogerőre emelkedett. De marad kényszergyógykezelés alatt.

Hirdetés

Az indoklásban elhangzott: semmi olyan bizonyíték nem került fel a tárgyalások során, amely alátámasztaná a vádlott jogos védelmi helyzetét. Ugyanakkor az igazságügyi orvosszakértők egyértelműn meghatározták a vádlott kóros elmeállapotát, ami kényszergyógykezelést igényel. Ez a helyzet ma is fennáll, így a kényszergyógykezelés továbbra is indokolt. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2016. február 1-jén este együtt szórakozott barátaival a Négylépcsős kocsmában. Ide tért be éjszaka 1 óra 45 perckor B. D. B. sértett két barátjával. Később a vádlott és a sértett beszélgetni kezdett, és ezt folytatták azután is, hogy a sértett barátai elmentek. Éjjel 2 óra 50 perc körül a vádlott elővett a zsebéből egy svájci bicskát, majd minden előzetes szóváltás nélkül a bicskát tövig beleszúrta a sértett nyakába, és átvágta annak torkát, a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, és jogos védelmi helyzet fennállására hivatkozott. Ezt a védekezést a tanúvallomások alapján az I. fokú bíróság elvetette. A nyomozás során készült több igazságügyi pszichiátriai, illetve elmeorvosi szakvélemény alapján megállapítható volt, hogy a férfi a cselekménye elkövetésekor paranoid skizofréniában szenvedett, amely elmebetegsége az elmeműködés olyan kóros állapotával járt, hogy az képtelenné tette őt a cselekménye következményeinek felismerésére, és arra, hogy azoknak megfelelően cselekedjen. Ez alapján a törvényszék szerint egyértelműen és kétség kívül megállapítható, hogy a vádlott esetében a büntethetőséget kizáró ok – kórós elmeállapot – fennáll, ezért az emberölés vádja alól felmentette. Tekintettel azonban arra, hogy az igazságügyi szakértői vélemények alapján tartani kell attól, hogy szabadulása esetén hasonló bűncselekményt követne el, a bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság ítélet per Szegedi Ítélőtábla kényszergyógykezelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés