Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Évek óta ígérik a Holt-Tisza rendbetételét a Klebelsberg-telepieknek, eddig mégsem történt semmi – De majd most! Talán.
Szegeden 2018. november 22. 07:35 Forrás: Szeged Televízió

Évek óta ígérik a Holt-Tisza rendbetételét a Klebelsberg-telepieknek, eddig mégsem történt semmi – De majd most! Talán.

A Szeged Televízió ott volt a helyi művelődési házban a régóta húzódó ügy kapcsán tartott lakossági fórumon. Újabb ígéretekkel és forrongó indulatokkal találkoztak.

Hirdetés

Klebelsberg-telep lakosai 1999 óta küzdenek az 1960-as évek óta szennyezett gyálai Holt-Tisza rehabilitációjáért. A rendszeres kérések, demonstrációk, aláírásgyűjtések, szakmai és lakossági fórumok hatására 2016 decemberében úgy tűnt, hogy áttörés történt. B. Nagy László országgyűlési képviselő sajtónyilvánosság előtt, majd azt követően 2017 februárjában az Ativizig vezetőségével közösen tartott lakossági fórumon jelentette be a holtágrehabilitáció uniós pályázati támogatását és a munkálatok ütemezését. A lakók ebből egészen mostanáig még semmit sem érzékeltek.

Két évvel ezelőtt a helyiek azt az ígéretet kapták, hogy évenkénti fórumokon tájékoztatják majd őket a munka haladásáról, ami, az akkori tervek szerint, 2018 nyara és 2020 között valósult volna meg. Hiába várták azonban a munkálatok megkezdését, 2018 novemberéig semmi nem történt, a holtág több évtizedes szennyezésének következményeit továbbra is el kell viselniük.

Nem csoda, hogy paprikás hangulatban kezdődött kedden, a helyi művelődési házban az újabb lakossági fórum. Ismét elhangzott, hogy régen strandolni is lehetett a Holt-Tiszban, most pedig rózsaszín, habos és bűzös a víz. 

B. Nagy László próbálta megnyugtatni a közönséget. Elmondta, hogy 2016-ban rengeteg aláírást kapott az ügyben a helyiektől, ezzel azután el tudott indulni a megfelelő minisztériumokba. 2017 decemberében meg is született egy kormányhatározat: 2,9 milliárd állt rendelkezésre a rehabilitációra. Az Ativizig megkezdte az előkészítést, ám

2018-ban egy új kormányhatározat elvonta a korábban megítélt pénzt, és azt más vízügyi projektekhez irányította.


B. Nagy László ezután, elmondása szerint, egész nyáron járta a minisztériumokat, míg a múlt hét elején a harmadik kormányhatározat is megszületett, ezúttal már 4,5 milliárd forintos támogatásról. Így a kivitelezés 2019 első felében indulhat, a projekt pedig 2023-ra készülhet el. 

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója elmondta: a 2017-ben megkezdett felkészülés miatt a tervek többsége már elkészült, engedélyeztetésre vár. Megtörtént a védett természeti értékek mentése, az itt élő teknősöket is elszállították már. 

A jelenlévők többsége többször hangot adott kétségeinek, azt kérdezték, mi a garancia, hogy jövőre valóban elindulhat a terület rendezése. A körzet képviselője, Nógrádi Tibor próbálta nyugtatni a kedélyeket.

„4,5 milliárd forintról beszélünk, és ebbe a programba már sok minden belefér. Jelen pillanatban ez a fórum arról szól, hogy fél évet csúszunk a kivitelezési munka kezdetével. Nem egy évet, nem öt évet, nem négy évet…” – mondta Nógrádi.

A fórum során többen feltették a kérdést, hogy hogyan fogják megakadályozni, hogy az ipari szennyeződés újra tönkre tegye a Holt-Tiszát.

„Mikor lesz vége? A Floratom utána hova teszi a vizét?” – kérdezte egy nő, amire azt a választ kapta, hogy a projekt végén a Floratom vize már nem folyhat bele a Holt-Tiszába. – És addig? Hova folyik a Floratom vize? – kérdezett vissza a nő.

Olyan is volt, aki szerint nem sokáig tart már a helyiek türelme.

„Ha 2019 második felére se fog elindulni itt a munkálatok, akkor itt a lakosságból egy olyan dolgot fog kiváltani, amit nem kívánok senkinek. Nagyon forronganak most is az indulatok, és nem fogjuk annyiban hagyni.” – mondta egy környéken lakó férfi.

A lakossági fórum résztvevői végül abban maradtak, hogy akár már januárban újra találkozhatnak, amikor a környezetvédelmi hatóságtól is hívnak vendéget és a Floratom képviselőjét is meghívják.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ativizig B. Nagy László Gyálarét Holt-Tisza Klebelsbergtelep környezetvédelem Nógrádi Tibor természet Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés