Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 21. 21:04 Forrás: MTI

MSZP: Legyenek költségmentesek a devizahiteles perek!

Mesterházy Attila, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten elmondta, ismét benyújtja az Országgyűlésnek 2011-ben már beterjesztett javaslatukat az eljárások költségmentességére.

Hirdetés

Ha a kormánypártok és a Magyar Nemzeti Bank is azt tanácsolja a devizahiteleseknek, hogy forduljanak bírósághoz, akkor az állam adjon segítséget nekik – indokolt. Hozzátette: a sokszor éveken át tartó perek megterhelik ezeknek a családoknak a költségvetését.

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese közölte, a költségmentesség a polgári perrendtartás szerint azt jelenti, hogy az illetéket, a szakértők költségeit és pervesztés esetén a költségeket a magyar állam állja.

A politikus parlamentnek a kormány által most benyújtott, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvényjavaslatról is beszélt, miszerint visszavásárolhatják az érintettek az eszközkezelőtől ingatlanjaikat. Örülnek, hogy a kormány elmozdult arról a lehetetlen álláspontról, hogy nincsen Magyarországon már devizahiteles probléma.

Hozzátette, javítani szeretnének a törvényjavaslaton, ezért azt kezdeményezik, egészítsék ki az igénybevevők körét azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni a programban. Elmondta, olyan adósokról van szó, akik ugyan felkínálták megvételre ingatlanjukat, de forráshiányra, vagy egyéb adminisztratív okra hivatkozva visszautasították azt.

Hozzátette: a visszavásárlást pedig jövő év októbere helyett 2022-ig kellene biztosítani.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője azt mondta, az első devizahiteles perek 8-10 éve indultak, de a bíróságok még mindig nem értik a fogyasztóvédelem lényegét: a bankoknak kell minden információt átadniuk az ügyfeleknek, hogy azok felelős döntéseket hozzanak.

Értékelése szerint sem a kormány, sem a nemzeti bank nem lép fel a 145 ezer károsult érdekében.

Mesterházy Attilát kérdezték arról, miért állt ki a Facebookon Botka László Szeged szocialista polgármestere mellett, aki ellen szerinte a Fidesz politikai támadást indított. A politikus azt mondta, aljas támadás érte az MSZP egyik legerősebb vidéki végvárát, ilyenkor ki kell állni a megtámadott politikus mellett. Az a helyes, ha ilyenkor az MSZP szervezetileg is kiáll Botka László mellett – hangoztatta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bank hitel hitelkárosultak MSZP per pereskedés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés