Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. november 21. 16:29

Lazúrcinege, jeges sirály és rózsás flamingó, Magyarország ritka vendégei

Képgaléria
A napokban lazúrcinegét figyeltek meg a Fehér-tónál. Az Európában megtalálható közel 780 madárfajból így már 418 előfordult hazánkban, ami jónak számít. Azonban nem olyan szokatlan, hogy valamelyik nálunk nem honos madárfaj egy-egy példánya tiszteletét teszi nálunk.

Hirdetés

Néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy egy mandarin réce érkezett Szegedre és nagyon jól érzi magát a Holt-Maroson. Pár napja, egy újabb madárfaj első példányával találkoztak madarászok a Fehér-tónál, a lazúrcinegével. Ugyanitt nem sokkal később egy rózsás flamingót láttak a szakemberek. Ennek a fajnak sem találkoztak még példányával Magyarországon.

Konyhás István, a Hortobányi Madárkórház igazgatóhelyettese elmondta, nem olyan ritka, hogy nálunk nem honos madárfajokkal lehet találkozni hazánkban, majdnem minden évben beszámolnak ilyen észlelésekről a madarászok. Ezeknek a példányoknak a megjelenése nem azt jelenti, hogy az adott faj megtelepedne Magyarországon, inkább elkóborló, magányos egyedekről van szó. Általában a környezeti hatásoknak köszönhető megjelenésük, például egy erősebb hideg, vagy meleg frontnak. Nem is maradnak meg nálunk, pár napot itt vannak és mennek is vissza az igazi élőhelyükre. Néha azonban az is előfordul, hogy egy-egy faj nagyobb létszámban megjeleni, legutóbb a pásztormadár volt ilyen, amely csapatostól érkezett Magyarországra és itt is költöttek. De ez nagyon ritka.

Természetesen nem csak úgy bemondásra fogadja el a szakma, ha valaki bejelent egy-egy új fajt. Konyhás István kiemelte, pontos leírást kell adni a madárról, annak jellegzetességeiről, és az észlelésről, mikor, hol, milyen körülmények között látták a madarat.

A szakember azt  is elmondta, sokszor előfordul, hogy Magyarországon nem honos, de a környéken élő madarak feltűnnek nálunk. Ilyen például a fenyőszajkó, vagy a vízirigó, amely régebben költött Magyarországon, de eltűnt, de néha felbukkannak példányai a Bükkben. De messzebbről is tévednek ide fajok, többek között a kirákyfüzike, amely Szibériában őshonos, vagy például a jegessirály, amely az Amerikai kontinensről téved el hozzánk.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: lazúrcinege madármegfigyelés jeges sirály rózsás flamingó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés