Hirdetés
Szegeden 2018. november 21. 11:55 Forrás: Szegedi Tükör

Kornélia végigfényképezte Szegedet és a családját

Lakása korábbi tulajdonosainak szeretne emléket állítani egy régi fényképpel és a családhoz fűződő emlékekkel Bánki-Nagy Endre. Olvasónk az egyik felvétel mai párját is elkészítette hetvenhét év múltán. Várostörténeti sorozatát a Szegedi Tükör olvasói fotókkal és történetekkel folytatja.
Hirdetés

– Nagy örömmel olvasom cikksorozatukat Szeged várostörténetéről. Mivel magam is lokálpatrióta vagyok, és történész végzettségem, no meg a saját érdeklődésem miatt is szívesen foglalkozom helytörténettel, a lakásomat hatvan évig tulajdonló családnak az alábbi fotókkal és történettel szeretnék emléket állítani. Akiknek a családtörténete is érdekes volt, de majd ezt nyugdíjas napjaimban megírom, a saját családom történetével együtt – ajánlotta figyelmünkbe a bélyeg méretű fényképet Bánki-Nagy Endre, aki a Tisza Lajos körúti református palota harmadik emeletén lakik.

Láng Kornélia feltűnően szép nő volt fiatalon

– Azért is örülök, hogy ilyen jól dokumentált családdal kötött össze a sors, mert én is ilyen archiválós típusú ember vagyok, mint ők voltak. Fényképeket gyűjtök, főként az első világháborús szegedi alakulatok tevékenységét kutatom, és szeretek leírni dolgokat az életem eseményeiről.

Minden bizonnyal már a szegedi évei alatt született ez a felvétel Láng Kornéliáról

Sztálin, Lenin, Tisza Lajos

– Az Anna fürdőről készült archív fotó 1941-ből való, az a hölgy, Láng Kornélia fényképezte nagyjából 19 évesen, akitől a lakásomat örökölte édesapám. Annak a, gondolom, jó szomszédjuknak a lakása ablakából, ahová sajnos nem tudtam bejutni, mivel lakatlan. Így be kellett érnem a kedves szomszédom felajánlott segítségével, hogy az ő ablakából készíthessem el hozzávetőlegesen hasonló szögből a mostani fényképet. A sok fényképe közül azért éppen ezt választottam, mert kifejezetten szegedi kötődésű. És mert érdemes összehasonlítani az akkori és a mai Tisza Lajos körutat, ami tíz évre rá már Sztálin körút, később Lenin körút. Még akkor is, ha az archív felvételt télen örökíthették meg. A gyér forgalomból kiindulva hétvégén. A régi képen egy autót, egy biciklist és talán egy gyalogost lehet kivenni, hasonló csendet manapság legfeljebb éjjel egykor lehetne látni – tette hozzá olvasónk.

– Sok-sok kép elpusztult a lakás beázásakor, de ezek a picik szerencsére épek maradtak – mutatta Bánki-Nagy Endre

Szegeden állapodtak meg

Számos iskolai bizonyítvány, munkakönyv maradt fenn a család után. Kornélia édesapja, Láng László MÁV-főellenőrként dolgozott, szolgálati lakásnak kapta a Kálvin téri otthonukat a feleségével, Unyi Ilonával és az egyetlen lányával. A családfő foglalkozása miatt sokszor költöztek. Az első világháború idején a jól képzett, több nyelvet beszélő férfi még Bécsben dolgozott valamilyen vasúti főhivatalnál. Még amikor a trianoni döntéssel elcsatolt országrészekkel a vasút jelentősége és állománya is csökkent, nem engedték el a MÁV kebeléből. Balassagyarmatra, Tótkomlósra, Kötegyánra és Hódmezővásárhelyre helyezték állomásfőnöknek.

Az Anna fürdő és a kiskörút 1941-ben

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen.

Szegedre 1936–37-ben kerültek, és itt állapodtak meg végül. A családfő és később a lánya is sokat fotózott: lefényképezték a családot, barátaikat és a településeket is, ahol aktuálisan éltek. Akkoriban léteztek már egyszerűbben használható fényképezőgépek, ennek ellenére nem volt elterjedt foglalatosság a fotózás.

Gyógyszerész és orvos

Láng Kornélia a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetemen tanult gyógyszerésznek. Akkoriban még kísérleti stádiumban tartott a képzés, az orvosi doktorátust Kornélia csak később szerezte meg. Férjhez ment, majd elvált, nyolcvannégy éves korában bekövetkezett haláláig a Tisza Lajos körúti lakásban lakott. Rokona nem maradt, a lakást az iratokkal együtt kedves szomszédjaira hagyta. Beázás pusztította el a dokumentumok jelentős részét, a többiből olvasónk selejtezett.

(Folytatjuk.)

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Szegedi Tükör