Hirdetés
Művház 2018. november 21. 08:53

YKX és a többiek: jön a jubileumi Képregényfesztivál

Játékokat, előadásokat és kiállításokat kínál a jubileumi, tizedik Szegedi Képregényfesztivál programja szombaton a Somogyi-könyvtárban.

November 24-én, szombaton 10-től 17 óráig a bibliotéka alagsorában, földszintjén és első emeleti folyóirat-olvasójában találkozhatnak az érdeklődők a műfaj alkotóival és szakértőivel.

Az egész napos program során Ez történt címmel az első Szegedi Képregényfesztivál előadói mesélnek az elmúlt tíz év „személyes szakmatörténetéről”, szó lesz a magyar képregény-történeti egyesületről, valamint a képregényes adatgyűjtés és információ-megosztás dilemmáiról is.

A fesztivál vendége lesz Haui József Korcsmáros Pál-díjas magyar rajzfilmrendező, könyvillusztrátor és képregényrajzoló, a Vízipók-csodapók, Bucó, Szetti, Tacsi, Magyar népmesék, Mézga család, Kérem a következőt és még számos film alkotója.

Pilcz Roland bemutatja új hőse, YKX, azaz Yorn Kayrah Xemovrah kalandjairól szóló képregényét.

„Rejtély és intrika szövi át az egyszerűnek ígérkező melót, mikor Yorn Kayrah Xemovrah, szabadúszó mindenes Olaszországba érkezik, hogy megmentsen egy önmagát bajba sodró lányt a helyi hatalmasság bosszújától. Kay nem sejti még, hogy olyan kalandba keveredik, ami nem csak az egész életét forgatja fel, de meglehet, hogy a történelemkönyveket is átírja.”

Az ismert és ismertségre pályázó képregény-rajzolókat alkotás közben figyelhetik az érdeklődők, sőt: a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva társulhatnak is az alkotáshoz.

Játszani vágyó kicsiket és nagyokat is várnak a könyvtár alagsori klubjában. A földszinten az első világháborúról szóló korabeli karikatúrákat láthat a közönség, az Internet-térben pedig Ki van az alkotó mögött? – Alkotók és alkotásaik címmel nyílik kiállítás.

A fesztivál idején a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal.

Képünk illusztráció, egy korábbi fesztiválon készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Somogyi-könyvtár Szegedi Képregényfesztivál