Hirdetés
Szegeden 2018. november 21. 08:28

Nyugalmazott igazgatók egyesülete: Esterházy Péter adta a mottót

2004-ben nyugdíjba vonult általános iskolai igazgatók ötlete volt egy olyan nyugdíjas-egyesület létrehozása, amelynek tagjai aktív korukban vezető beosztásban dolgoztak. Szerették volna, hogy nyugdíjas éveik alatt se szakadjon meg a kapcsolatuk egymással, továbbra is tudjanak szakmázni és az érdeklődésüknek megfelelő közös programokat szervezni. A Szegedi Tükör szétnézett náluk.

Még ebben az évben megalapították a Nyugalmazott Igazgatók Egyesülete Szeged elnevezésű közösséget, amelynek első elnökévé Veszprémi Lászlót, a JGYTF I. számú gyakorlóiskolájának egykori vezetőjét választották meg. Ma már Dévai Kálmánné, a Kolozsvári Téri Általános Iskola hajdani igazgatója az egyesület elnöke. Taglétszámuk megközelíti az ötvenet, s mivel többségüknek – iskolaigazgatóként – az önkormányzat volt a munkáltatója, ezer szállal kötődnek a városházához, ezért is tartják összejöveteleiket a polgármesteri hivatal sárga épületének sajtószobájában minden hónap második hétfőjén.

Dévainé Anna szerint nagyon fontos, hogy nyugdíjba vonulás után is aktív életet tudjanak élni. Esterházy Pétert idézte, amikor az egyesület tevékenységéről beszélgettünk: minden napba kell valami értelmet csempészni.

Jelenleg Dévai Kálmánné, a Kolozsvári Téri Általános Iskola hajdani igazgatója a szegedi a Nyugalmazott Igazgatók Egyesületének elnöke. Szerinte nagyon fontos, hogy nyugdíjba vonulás után is aktív életet tudjanak élni

– Fontos, hogy ne zárkózzunk be. Minden találkozás, program a többiekkel szellemi felfrissülést hoz – mondta Dékány László elnökségi tag, aki nem pedagógus volt, hanem a Csongrád Megyei Vendéglátóipari Vállalat élén állt hosszú évekig. Sándor László az egyesület összetartó erejéről beszélt. – Jó látni az érdeklődést, az örömöt a szemekben, amikor a rendezvényeken összejövünk – mondta.

Rendezvényből pedig van bőven. Az Idősügyi Tanács pályázati támogatásának köszönhetően évi legalább két kirándulást szerveznek. Közelebbre szomszédolást, távolabbra barangolást. Évente egy sportnapot tartanak. Ezen a Senior Olimpián már kétszer is forgatott a Szeged TV stábja.

Voltak műterem-látogatások, színház- és tárlatlátogatások is. Együttműködnek a Közéleti Kávéházzal, látogatják a Senior Center rendezvényeit, de voltak üzemlátogatáson Kecskeméten a Mercedes-gyárban, és Pakson az atomerőműben is. Legutóbb egy, a lézerről tartott előadás után az ELI-t nézték meg. Vannak persze fehér asztal melletti találkozások is. Többéves a kapcsolatuk egy temesvári magyar nyugdíjascsoporttal, akiket vendégül is láttak egy alkalommal a halfesztiválon. Többen szenior önkéntesként tevékenykednek az egészségügyben, gyermektáborban, könyvtárban.

Munkájukat, programjaikat az egyesületi alapszabály szellemében végzik, és pontosan dokumentálják. Eddig három évkönyvük jelent meg az önkormányzat támogatásával. A kiadványok igényesek, tele vannak értékes információkkal az egyesület tevékenységéről, tagjairól, kirándulásokról, közös élményekről. Azt vallják, hogy a hasonló érdeklődésű, műveltségű, azonos értékrenddel bíró emberek jól megértik egymást. Nem gondolkodnak mindenről egyformán, de tolerálják az eltérő véleményt.

Abban azonban teljes az egyetértés, hogy jó ez a közösség, jó, hogy lehetőség van a klubéletre, amelynek sikeréhez minden tag hozzájárul a munkájával.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: nyugdíjas nyugdíjas klub