Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeviép-per: első fokon szabadságvesztésre ítélték a Fidesz-közeli cégvezetőket
Szegeden 2018. november 20. 15:25

Szeviép-per: első fokon szabadságvesztésre ítélték a Fidesz-közeli cégvezetőket

Oltványi József elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, Baranyi Sándort, Simicska Lajos egykori tanácsadóját, másodrendű vádlottat hat év börtönre, Pistrui Lászlót, Timár László egykori fideszes gazdasági alpolgármester cégtársát, harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönre ítélte első fokon kedden a Szegedi Járásbíróság.

Hirdetés

Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó – már felszámolás alatt álló – Szeviép Zrt. egykori vezetőit a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek. A végrehajtandó szabadságvesztés mellett a vádlottakat öt évre eltiltották gazdasági szervezet vezetésétől, valamint 1 millió, illetve 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték őket.

Miért is történt ez az egész?

Azért mert, volt három férfiember – akik közül kettő a Fideszhez bizonyítottan köthető –, és rengeteg pénzt akartak keresni, de közben meg nagyon jó fejek is akartak lenni: rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek gyakorlatilag pusziért: semmilyen jogkövetkezmény nem volt, csak kamatot kellett fizetni, és az is számtalanszor előfordult, hogy a fizetési határidőt kitolták. A bíróságon azzal védekeztek, hogy a gazdasági válság, a piaci viszonyok megváltozása okozta.

(fotók: Szabó Luca)

Az ügyész, valamint a tárgyaláson jelenlévő Pistrui László és védője három nap gondolkodási időt kért. Az ítélettel szemben az első- és másodrendű vádlott védője felmentésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. Az ügyészség indítványozta Baranyi Sándor – aki ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kíséreltének gyanúja miatt egy másik büntetőeljárás is folyik – letartóztatását, valamint Oltványi és Pistrui vádlott bűnügyi felügyeletének elrendelését. A bíróság az indítványt elutasította, ez ellen az ügyészség fellebbezett.

Szabó Bálint az ítélethirdetésen sem bírt magával

A bűnügyi felügyelet indítványozásakor Pistrui László harmadrendű vádlott megjegyezte Kissné Dr. Gyuris Patrícia bírónak, hogy sosem lakott azon a címen, amelyet fölolvasott.

– Hát hol? – ordított közbe a tárgyalásra késve érkező, így azt az ajtó mellett végig álló Szabó Bálint.

– Szabó úr! – rakta helyre a bíró azonnal.

– Megint csak szerepelni akar – jegyezték meg a védőügyvédek.

gszl

* * *

Emlékeztető a Fidesz-közeliségről

Korábban már megírtuk, de nem árt átismételni a jobboldali médiazajban 
 
Pistrui Lászlónak az üzleti partnere Timár László volt, aki a fideszes Bartha László polgármestersége (1998–2002) idején Szeged gazdasági alpolgármestere volt. Közös cégük, a PTC Kft. annak idején bevásárolta magát a Szeviépbe. Baranyi Sándor a Szeviép bedőlése után Orbán Viktor korábbi legfőbb bizalmi emberének volt az elnöki főtanácsadója. Annak a korábbi Fidesz-pénztárnok Simicska Lajosnak, aki a közbeszerzéseken több száz milliárd forint állami és uniós támogatást nyert el a Közgéppel. Ilyen „háttérrel” próbálják elmagyarázni, hogy Szabó Bálinttal Lázár János fizetett provokátorával és a jobboldali pártsajtóval, hogy erről a sima egyszerű gazdasági csődbűntettről is a mostani szegedi városvezetés tehet.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság ítélet per Szegedi Járásbíróság Szeviép
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés