Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. november 20. 12:45

Tisztára, mintha hétvége lenne. Itt a Szeged.hu programajánlója!

Filmek, bulik, koncertek és egyéb időtöltési lehetőségek Szegeden keddtől csütörtökig.

Hirdetés

A múlt héten egy kicsit megreformáltuk a Csodálatos Programajánlónkat. Az év eleje óta hétről-hétre nagyívű, komplett hivatkozásóceánokkal megtámogatott cikkekben mondtuk el, hogy hová érdemes menni az adott héten Szegeden szórakozni, a szabadidőt értelmesen eltölteni. Szeged olyan mennyiségű programot képes kínálni hét nap alatt az embernek, hogy ezek a cikkek egyre hosszabbak és hosszabbak lettek, ezért a befogadhatóság érdekében, valamint hogy mi se őrüljünk bele az összeállításba, úgy döntöttünk, mostantól hetente kétszer jelentkezik a Csodálatos Programajánló, egy péntektől hétfőig, és egy keddtől csütörtökig tartó etappal. Ez most az első az utóbbiból, jó eséllyel mostantól minden héten így lesz. Ennyi szolgálati közlemény után nincs más hátra, mint hogy térjünk a programokra, hiszen ismét összeállítottuk, hogy szerintünk mivel érdemes tölteni a szabadidőt a következő napokban Szegeden.

Mozi, buli, koncert, színház, előadások, klubok és egyebek. Mindez egy csomó, a programok (általában) Facebook-eseményeire mutató link kíséretében. Ahogy szoktuk.

A programjavaslatokat az info@szeged.hu címen, vagy a Facebook-oldalunkon, üzenetben várjuk izgatottan.

11.20., Kedd

Mozi

A meztelen Juliet, Lány, Sóhajok, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Bohém rapszódia, Egy nap, Ami nem öl meg, A tanú, Gyújtogatók a Belvárosi Moziban.

A Belleville-i zsaru, A Hunter Killer küldetés, Apróláb, A végzet órája, Csillag születik, Gyémánthajsza, Halloween, Libabőr 2: Hullajó Halloween, Nyitva, Pelyhes – Kalandra fel!, Pizzarománc, Ruben Brandt, a gyűjtő, Venom, X – A rendszerből törölve a Cinema Cityben.

Buli / Koncert

Fischer Annie ösztöndíjasok hangversenye – „Fiatal, hangszeres és énekes szólisták részére meghirdetett Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjasok koncertje. Kiemelkedően tehetséges fiatalok, akikről még sokat fogunk hallani!” Soós Máté - hegedű, Rigó Ronald - zongora, Lukács Gergely - tuba. Műsor és egyebek a linken.

SZTE ALMA MATER CLASSIC IV. – A Zeneművészeti Kar Vonós Kamarazenekarának Bach-sorozata. Művészeti vezető: Kosztándi István. A belépés ingyenes, az SZTE Zeneművészeti Karon lesz. Részletek a linken.

Geometro – "organikus városi zene" – írja a Facebook-esemény, így, idézőjelben. Bármit is jelentsen ez, az biztos, hogy a koncert a Jazz Kocsmában lesz, és azt írják magukról, hogy a „zenekar Szegeden alakult 2014 szeptemberében. Zenéjükre különösen a jazz északi/skandináv válfaja van hatással, főleg a ritmikát tekintve. Egyéb hatások - például a funky és a hip-hop - mellett a zenekaron belüli egymásra-hatás alakítja a zenéjüket”, meg azt, hogy a „zenekar pontosan a huszadikai koncerten ünnepli négyéves fennállását, és új lemezük is készülőben van. Az este folyamán majdnem kizárólag saját szerzemények, de mindenképpen improvizációk hangzanak el.” Aki még többre kíváncsi, kattintson a linkre, de inkább menjen el erre a kedd esti koncertre.

TESIS BULI – Újra testnevelésóra a Retróban, a tornatanárok Lennard és Vicktor Smith, bemelegítés után aktív testmozgásra este tizenegytől hajnal ötig van lehetőség.

TTIK-s Záró buli – „Lassan véget ér az első félév, így eljött az idő, hogy megfelelő módon búcsúzzunk el a szorgalmi időszaktól!” – írja az elsősorban egyetemistákat megcélzó ó buli Facebook-eseményoldala. Sőt, azt is állítják, hogy „fellépő sztárvendégünk, aki a future-house hazai királya, a 2016-os “ÉV FELFEDEZETTJE” díjas producer, a 89.5 Music FM top DJ-je, akinek a számait számos világsztár pörgeti WILLCOX”. Mindez a Jate Klubban, további részletek a linken.

Karaoke Night 2.0 with ESN Szeged – Önjelölt énekesek bulija a Bohém Tanyán, elsősorban a külföldi hallgatóknak, de persze egyáltalán nem csak nekik.

Más program

Egy nap - Vetítés és közönségtalálkozó –„A 2018-as cannes-i filmfesztivál FIPRESCI-díjas alkotása, az  EGY NAP vetítését követően találkozhattok a film alkotóival.” Természetesen a Belvárosi Moziban.

Kepes András: Csillagok nyomában – Arra talán már kevesen emlékeznek, hogy a nyolcvanas években Kepes András tévésként egy rakás világsztárral, mindenféle híres emberrel interjúzott. Kedden este az IH-ban „kalandos útjairól, a sztárok becserkészéséről, a színfalak mögötti világról és mindarról mesél, ami a műsorokból kimaradt.” További részletek a linken.

Mindig más... – Jenei Gyula verseskötetének bemutatója a Granc Caféban. A szerzővel Zalán Tibor költő beszélget.

Tájak fotózása Izlandon, a Balkánon és itthon – „A Szegedi Természetfotós Klub havi találkozója, amire tisztelettel várnak minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.”

Mozdulj az egészségedért! Örömtánc 2.0  – Ez az a program, aminek a Facebook-eseményéből nagyon nehezen tudnánk idézni bármi olyat, amiről azt gondoljuk, hogy valóban értjük, hacsak azt nem, hogy "Az Élet jobb Tánccal". Ingyenes táncprogramról van szó, részletek a linken.

Dr. Szőke Anna néprajzkutató szegedi előadása – A „Millenniumi Kávéház rendezvénytermében mutatjuk be a "Sem magasság, sem mélység nem rettent!" című tanulmánykötetet, melyben a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Délvidéken szervezett tanácskozáson elhangzott előadásokat találhatjuk. A kötet szerzőjével, a kishegyesi Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökével Dr. Szőke Anna néprajzkutatóval Nagy Abonyi Attila beszélget” – kell még ennél több információ a döntéshez? Ha igen, akkor a linkre érdemes kattintani!

RunCity Hídkör 2.0 – „Ha kedd, akkor RunCity! Most már hűvösebbek az esték, de mi gyűjtjük tovább a kilométereket! Ha hátra van még egy késő őszi, téli verseny, maradj velünk mozgásban! Most a Hídkörünk jön, 1x vagy 2x, aztán nem maradhat el egy kis lépcsőzés sem a vállalkozó szelleműek számára!”

11.21., Szerda 

Mozi

Lány, Sóhajok, Bohém rapszódia, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Egy nap, A tanú, Ruben Brandt, a gyűjtő, Gyújtogatók, Ami nem öl meg a Belvárosi Moziban.

A Belleville-i zsaru, A Hunter Killer küldetés, Apróláb, A végzet órája, Csillag születik, Gyémánthajsza, Halloween, Libabőr 2: Hullajó Halloween, Nyitva, Pelyhes – Kalandra fel!, Pizzarománc, Venom, X – A rendszerből törölve a Cinema Cityben.

Szegedoku-Kinedok filmklub 2018: Daliborek fajtiszta világa – „A cseh dokumentumfilmben az ipari festéssel foglalkozó főhős lassan már a negyvenet tapossa, de még mindig az anyjával él együtt. Utálja a munkáját, a zsidókat, a cigányokat, a bevándorlókat, a homoszexuálisokat, valamint Angela Merkelt, a pókokat és a fogorvosokat. Viszont imádja Hitlert, a Facebookot, illetve a PlayStationét. (...) Egy maróan abszurd, egyben tragikomikus film arról, hogy mit gondolnak a „jóravaló átlagemberek” a világról.” Vetítés a Millenniumi Kávéházban.

Buli / Koncert

A Kaláka együttes családi koncertje – Tudja, mit ír erről a programról a Facebook-esemény? A következőt: „A Kaláka együttes családi koncertje”. Mert vannak, akik tudják, hogy felesleges bármiféle sallang. És hát nincs igazuk?! Gryllus Vilmos az Agórában, hellyeah!

Drumaste – Billy Prim improvizációs dobestje a Grand Caféban. Részletek a linken (angolul).

Moldvai Táncház a Rock Klubban – A címben szinte minden benne van. Kivéve az, hogy a táncház a Suflare Kollektíva közreműködésével zajlik majd, és táncot tanít Zombori Györgyi.

Pool Night – Éjszakai fürdőzés az Anna-fürdőben. A pancsolás mellé a zenéket JoerJunior keveri.

Jótékony Jogász buli – „Hozzátok el a már rég használt ruháitokat,téli kabátjaitokat, téli sapkáitokat, kiolvasott gyermekkönyveiteket, nem használt, régi játékaitokat. Az adományokért cserébe ingyenes belépést biztosítunk.” Az est házigazdája Nikita lesz a Jate Klubban.

Más program

Szaffi – Jókai Mór A Cigánybáró című regényéből Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József által írt filmforgatókönyv alapján, ifj. Johann Strauss zenéjét felhasználva a Szegedi Nemzeti Színházban. Ha csak fele olyan jó lesz, mint a népszerű rajzfilm, már megéri megnézni! Délelőtt és délután is kezdődik előadás.

KAP DUPLA önálló estje Szegeden! – Kovács András Péter humorista Életed filmje című estjét adja elő az IH-ban, vendég egy humoros nő, Ráskó Eszter. Dupla előadás, este hatkor és nyolckor.

Békássy Ferenc összes műve – Könyvbemutató a Grand Caféban. A könyvet bemutatja
Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat főszerkesztője, Boldog Zoltán irodalomtörténész, tanár, és Weiner Sennyey Tibor költő, író, a kötet szerkesztője. A belépés ingyenes.

11.22., Csütörtök

Mozi

Vakrandim az élettel, A diótörő és a négy birodalom, Lány, egendás állatok – Grindelwald bűntettei, Film farm 2., Fehér isten, Nyughatatlan özvegyek, Cinema Paradiso, Egy nap a Belvárosi Moziban.

A Belleville-i zsaru, A Hunter Killer küldetés, Apróláb, A végzet órája, Csillag születik, Nyitva, Pizzarománc, Venom a Cinema Cityben.

Buli / Koncert

Akela - Tour 2018 - Szeged + Feel The Fire – Ismét egy tökéletesnek tűnő program tökéletes Facebook-eseménnyel. Idézzük a teljes leírást: „Szegeden üvölt az Akela!” Hát de tényleg, mi kell még?! Csütörtök este a Rock Klubban. Fellép a Feel The Fire nevű együttes is, amúgy.

Mary PopKids ✘ Szeged – A magyar popzenekar, ami az utóbbi időben egyértelműen túlságosan világszínvonalú és túl stílusos hangot ütött meg ahhoz, hogy igazán széles körben népszerű lehessen vele ebben a popzeneileg finoman szólva is hátrányos helyzetű országban, idén tavasszal megjelent, Togetherness című remek albumát mutatja be az IH kávézójában. Előzenekarként pedig fellép az „elvágyódósan romantikus elektronikus popzenét játszó Belau zenekar”. Különösen ajánljuk!

UVCT Suncity I Jugyu Bál After – Jumodaddy és Wonadwulf bassszusorientált buliestje a Jate Klubban, ami egyben a JUGYU Bál afterpartyja is egyben. Lesz minden, de basszus főleg, "bass music, trap, twerk, dubstep, basshouse and more", ahogy az esemény írja. Aki az ilyesmire gerjed, kár lenne, ha kihagyná!

Cimbalom Brothers koncert utána Juhász zenekar táncház – Hát, itt is nagyjából mindent lefed a cím, aki részletesebb infókra vágyik, kattintson a linkre. Természetesen a Fonó Klub programja, tehát a Milkában lesz.

Salvai Adam Trio jazz night – „A repertoárunkban főként jazz standardek szerepelnek néhány saját dallal, átdolgozással együtt. A formáció a nyár végén alakult, első koncertünkre pedig épp itt, a Kedvesben került sor” – írja magáról a zenekar, és ebből az is kiderült, hogy a koncert a Kedves Presszóban lesz.

Koncert a Nyugiban – Na, ennek meg semmit nem mond a címe, ilyen is van. A fiatal, feltörekvő dalszerző-énekes MajaOlh akusztikus koncertje a Nyugi Kertben. Részletek a linken.

Gyimesi és moldvai táncház – Zenélnek: Patyi Zoli és Ótott K. Zoltán a Heller Ödön Művelődési Házban, ahol lesz daltanítás, tánctanítás, és mindenféle egyéb. Részletek a linken.

Más program

15. Verzió Filmfesztivál – A Grand Caféban és a tarjáni Megállóban, bőséges részletek a linknek.

1918 // 1968 – mágneses mezők Közép- és Kelet-Európában – „Két demokratikus forradalmi kísérlet ötven év eltéréssel Közép- és Kelet-Európában (...) A beszélgetés egyik fő tétje azoknak a körülményeknek a föltérképezése, amelyek régiónkban rendre megakadályozták és a mai napig megakadályozzák a demokratikus átalakulásokat, megbuktatják a forradalmi kísérleteket.” A beszélgetés résztvevői: Kalmár Melinda történész, Losoncz Alpár filozófus, Lengyel Zoltán irodalomtörténész, Szentistványi István aktivista / akciókutató. Természetesen a Grand Caféban.

Dr. Szerdahelyi Péter fotográfus kiállítása – „Dr. Szerdahelyi Péter kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen. Mintegy négy évtizede fotografál, elsősorban a természetet és épített örökségünk kincseit” – írja a Facebook-esemény. A tárlatot megnyitja: Radnai István költő, közreműködik: Bolyik Sára népdalénekes, szóval lesz itt minden, kép, szöveg, dal, mint a búcsúban. Mindez pedig a Somogyi-könyvtárban.

Murányi Teréz tárlat megnyitója – „Más vendéglátóhelyek kezdeményezését követve Mi is lehetőséget kínálunk lelkes, fiatal művészeknek a bemutatkozásra” – írja a Két Lecsó az esemény kapcsán, és milyen jól teszik, hogy így teszik! Első alkalommal Murányi Teréz festő képei lesznek láthatók.

Ingyenes tárlatvezetés Balogh Csaba: Kompozit 2.0 kiállításán – A címben minden benne van, talán csak az nem, hogy ez a REÖK-ben lesz. Egyébként pedig: „Remek lehetőséget kínálnak a kortárs képzőművészetben való elmerülésre Balogh Csaba képzőművész absztrakt alkotásai, melyek különleges atmoszférát teremtenek a szecessziós Reök-palotában!”

Jeremiádák-siránkozások és lelkendezések – Eszik Alajos grafikusművész kiállítása a SZAB-székházban.

Orfeusz és Euridiké – „A valaha volt egyik legmegindítóbb szerelmi történet. Orfeusz a mítoszi dalnok, aki bármelyik teremtményt elvarázsolt művészetének erejével; énekével szembenéz az alvilággal úgy, hogy élettel fertőzi meg azt. Mindez azért, hogy visszavigye a napvilágra szerelmét, Euridikét.” A Szegedi Kortárs Balett bemutatója a Szegedi Nemzeti Színházban.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli család kiállítás koncert múzeum program programajánló programok színház tánc táncház zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés