Hirdetés
Túl a városon 2018. november 20. 00:14 Forrás: MTI

A macedón külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Hétfőn Dux Lászlónak, Magyarország szkopjei nagykövetének tiltakozó jegyzéket adtak át a volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és a benyújtott menedékkérelmével kapcsolatosan.
Hirdetés

A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Dimovszki reményét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, haladéktalanul elutasítja az elítélt szökevény, Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Zoran Zaev macedón kormányfő ezután kijelentette:

Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson.

Leszögezte, hogy a magyar hatóságok ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki – mint a miniszter fogalmazott –

„teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt”.


Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába – közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor kormányfőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Macedónia menedékjogi kérelem menekült miniszterelnök Nikola Gruevszki Orbán Viktor Orbán-kormány Szijjártó Péter