Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nem okoz gondot, hogy bezár a Belvárosi Mozi: jövő májusban újra Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált rendeznek Szegeden
Művház 2018. november 19. 22:07 Forrás: MTI

Nem okoz gondot, hogy bezár a Belvárosi Mozi: jövő májusban újra Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált rendeznek Szegeden

Az operatőri munkát a fókuszba helyező nemzetközi filmfesztivált harmadik alkalommal rendezik meg. A mozi felújítása sem akadály.

Hirdetés

A szervező Belvárosi Mozi és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. célja, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsák, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertessék, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadják.

Idén a magyar operatőri teljesítmény elismerésére életmű-díjat is alapítottak, hogy ily módon is hangsúlyozzák a rendező legfontosabb társalkotójának szerepét. Az elismerést első ízben Ragályi Elemér vehette át.

A filmfesztiválra olyan 2016. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak, melyek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmaznak. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatárkorlát nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, amik készítésében filmművészetet tanuló, rendező- és operatőrszakos hallgatók vettek részt.

Az online nevezéseket 2019. január 31-ig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. 

A május 28-án kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos által rendezett film (Tékozló apa, 1991) operatőre – vezette zsűri választja ki. A filmek értékelésében még részt vesz Antal Nimród rendező, Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, valamint a tavalyi Zsigmond Vilmos Fesztivál fődíjas operatőre, Joe Cook.

Mint szervezőktől korábban megtudtuk, a fesztiválnak otthont adó Belvárosi Mozi közel száz éves épületét nagyszabású felújítás miatt ugyan januártól bezárják, ez nem okoz gondot a ZSVF megszervezésében: jelenleg még szervezés alatt áll, hogy a fesztivált milyen helyszínen vagy helyszíneken tartsák meg, az viszont egészen biztos, hogy a mozi felújítása miatt a fesztivál nem marad el.

„A mostani elképzeléseink szerint a fesztiválnak jövőre az újszegedi Délvidék Ház adhat otthont”

– mondta el a szeged.hu-nak korábban Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. ügyvezető igazgatója.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi fesztivál film Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál