Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Modern lakás az ódon palotában: a fiatal belsőépítész beleszeretett a hangulatába
Szegeden 2018. november 19. 12:54 Forrás: Szegedi Tükör

Modern lakás az ódon palotában: a fiatal belsőépítész beleszeretett a hangulatába

Képriport
Nem is gondolnánk, milyen modern otthont rejt a Belvárosi híd lábánál álló Milkó-palota legfelső emelete. Szöllősi Gábor gondolta újra az apró helyiségekre szabdalt lakást, és a barátai segítségével valóra is váltotta az álmát. A Szegedi Tükör szétnézett nála.

Hirdetés
Hirdetés

– Úgy tudom, eredetileg sárgára tervezték ezt az épületet. Ugyanúgy, ahogy a városháza, amellyel egy időben épült a nagy árvíz után. 1883-ban készült el annak két tervezője, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján – fogadott az úgynevezett „eperház” kapujában Szöllősi Gábor belsőépítész. A fiatalember hozzátette, sok évtizede, a felújítás során kapta a négy utcára néző Milkó-palota ezt a mostani rózsaszínű árnyalatát, amikor a fafödém gerendákat vasbetonra cserélték.

A Milkó-palotát jelenlegi színe miatt a városban csak eperházként emlegetik. Ha nyitóképünkre kattint, galéria nyílik, szétnézhet Szöllősi Gábornál!

Négy utcára néz: a Stefánia, a Híd, a Deák Ferenc és Vár utca felé. Két nagy kapuja és a földszinti boltívek magasságából arra lehet következtetni, hogy kocsival is áthajthattak alul az udvaron. Két emeletén két tucat lakást alakítottak ki közel ötméteres belmagassággal.

– Nem kellett mesteremberekre várnom. Szinte minden felújítást megoldottam a barátaim segítségével – mesélte Szöllősi Gábor

Gábor öt éve ingatlanértékesítéssel és -kiadással kezdett foglalkozni. Miközben külföldi diákoknak keresett kiadó belvárosi nagypolgári lakásokat, rátalált a Milkó-palotában lévőre nyolcvan négyzetméterre, amelynek a bérleti jogát árulták.

A hálószoba mennyezetét a vasbetonig lecsupaszították

– Beleszerettem, a szüleimmel mindjárt lecsaptunk rá – vezetett körbe a lakásban, aminek az ablakai a Móra Ferenc Múzeumra néznek. – A felújítást úgy kell elképzelni, mintha lebombázták volna a szobát. Mi meg a barátaimmal, akik segíteni érkeztek, este a rendetlenség közepére állítottuk az asztalt, és a kultúrpalota fényeinél vacsoráztunk. Felejthetetlen emlék.

A szebb napokat látott vegyes tulajdonú épület megérett a felújításra, de a hangulata most is magával ragadó

Milkó és fiai

Neoreneszánsz stílusba sorolja a Milkó-palotát a Csongrád megye építészete című kötet. Milkó és fiai fakereskedők 1881-ben vásárolták a várostól az akkori Rudolf (ma Roosevelt) térre néző két telket. A korabeli hirdetésekből kiderül, hogy a tér és a Híd utca sarkán 1883-ban már működött Kátai László vaskereskedése, majd a Menner és Schleuning cég zeneműboltot nyitott, és itt rendezkedett be a Boscovitz-féle látszerészeti raktár. Zeisler és társa bor-, tea- és rumszaküzletet, Wolf Adolf gazdasági gépraktárt üzemeltetett. A tér felőli tágas pincét rendezte be Nagy Péter bor- és sörcsarnoknak. Kátai helyére később Féhn Gyula és társa vaskereskedése költözött. Miután a palotát Holtzer Dániel nagykereskedő vásárolta meg, a Híd utcai oldalon alakították ki az Uránia színházat, amit tulajdonképpen Abonyi Mihály mozgófénykép-vállalkozó működtetett. A házat 1934-ben átalakították, a magasföldszinten lakásokat építettek. 1996-ban a sarkokon bútorszalon, ügyvédi munkaközösség, kínai étterem, illetve a gázszolgáltató ügyfélszolgálata kapott helyet.

Az apró helyiségekre felszabdalt lakást átrajzolták, tulajdonképpen letisztították a vonalait. A fiatal tulajdonos elképzelése szerint elbontották két kamra, a tároló és kis konyha falait. Ennek köszönhetően eltűnt a szűk folyosó, megnövelhették a fürdőszobát. A két eredeti szoba átalakításával született a nappali és az étkező, a lakás igazi díszével, a kilátással. A galériára szellősen átlátható lépcső vezet, az sem szűkíti a teret.

A belsőépítész az otthonában, ahogy fogalmazott, francia vidéki stílust teremtett a nyers téglafelületek meghagyásával. A régi lakásra is emlékeztetnek még a hangulat kedvéért meghagyott tárgyak: egy felújított ódon szerényt és egy varrógép idézi a múltat.

– A burkoláshoz, festéshez, villanyszereléshez, gipszkartonozáshoz, galériaépítéshez és a nyílászárócseréhez is értek. Nem kellett mesterekre várnom, szinte mindent megoldottam a barátaim segítségével. Kivétel például a parketta, igaz, az eredetit meghagytam, csak felújíttattam – mutatta a kezük munkáját. Gábor úgy gondolta, ha beköltözik, szeretné megosztani a rezsit barátaival, így a galérián három hálószobát alakított ki az interneten látott ötletek alapján. A mennyezet vasbetonjáról lebontotta a vakolatot; ezzel nemcsak pár centit, hanem különleges mintázatú felületet is nyert.

A modern lakásban a nappali belmagasságát és a régi vonalú ablakokat látva köszön vissza a műemlék Milkó-palota stílusa. A nyílászáróknak csak a belső szárnyát cserélték ki hőszigetelő üvegre, ezzel zárják ki az utca porát és zaját.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: építészet Szegedi Tükör urbanisztika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés