Hirdetés
Művház 2018. november 17. 14:27

Meseoperettben elevenedik meg a híres magyar rajzfilm

Képriport
Szaffi címmel mutatnak be meseoperettet ma, szombaton este a Szegedi Nemzeti Színházban. A gyerekeknek szóló darabot Toronykőy Attila állította színpadra.

Hirdetés

Johann Strauss Cigánybárója már sokszor szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház és a Dóm téri Szabadtéri Játékok műsorán. Most egy gyerekdarabot állítottak össze a népszerű rajzfilm, és az operett fölhasználásával, visszatérve az eredeti, Jókai Mór által írt történethez is.

A közönség ma este láthatja először az előadást a Nagyszínházban.

Toronykőy Attila, a darab rendezője az M5 kulturális csatorna műsorában elmondta, hogy a Dargay Attila rajzfilmjére épülő mesét úgy adják elő a gyerekeknek, hogy „a szép mesén és a látványvilágon kívül” többet is nyújtsanak.

– Mivel Szeged az operajátszás vidéki fellegvára, mindig szeretjük, ha a gyerekek kapnak valami pluszt is – emelete ki.

Ezért Strauss Cigánybárójának néhány ismert részletét is beleépítették a darabba, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen egy élő zenekarral bemutatott nagyoperett.

– A bábművészet egy külön hivatás, de szerencsére kaptam segítséget Rózsa Teodóra bábszínésznőtől – mondta el a Bánvölgyi Tamás színművész, aki Szaffit bábozza a darabban.

A Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József által írt forgatókönyv szerint amikor Ahmed pasa menekülni kényszerül Temesvárról, kincseit barátja, Botsinkay Gáspár birtokán ássa el. Menekülés közben a pasa kislánya, Szaffi – a kincs rejtekhelyét tartalmazó levéllel együtt – a Dunába zuhan.

A vízparton élő öregasszony, Cafrinka menti ki a kicsit a vízből. Gáspár fiát, Jónást pedig vándorcigányok nevelik fel. Amikor felcseperedik, elhatározza, hogy felkeresi a Botsinkay-birtokot.

Út közben tér be Cafrinkához és Szaffihoz. Az öregasszony megjósolja Jónásnak, hogy ha megházasodik, megleli a kincset. A fiú ezt úgy értelmezi, hogy gazdag feleséget kell keresnie, ezért bejelentkezik a felkapaszkodott sertéskupecnél, Loncsárnál, hogy megkérje leánya, Arzéna kezét.

A kettős szereposztásban színpadra állított gyerekdarab főbb szerepeiben Turpinszky Gippert Bélát, Szélpál Szilvesztert, Horák Renátát, Máthé Beátát, Vajda Júliát, Tóth Juditot, Cseh Antalt, Andrejcsik Istvánt, Somogyvári Tímea Zitát, Himmer Veronikát, Szívós Lászlót, valamint a Szaffi macskát elbábozó Bánvölgyi Tamást láthatja a közönség.

A díszleteket Juhász Katalin, a látványos jelmezeket Varjas Zsófi tervezte.

A szombati bemutatót követően a meseoperett idén még tizenöt alkalommal láthatják a szegediek.

Nézze meg a főpróbán készült képgalériánkat!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szaffi Szegedi Nemzeti Színház Toronykőy Attila