Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. november 17. 12:54

Kiállítás: Balogh Csaba kidobásra szánt tárgyakkal játszik a Reök-palotában

Képriport
A kortárs, erdélyi származású képzőművész, Balogh Csaba alkotásaiból nyílt Kompozit 2.0 címmel kiállítás a Reök-palotában. A sokoldalú művész olykor a kibontott eszközök hűlt helyével játszik, máskor pedig egy festékes törlőkendőt avat alkotássá.

Hirdetés

A Kompozit 2.0 kiállítás azok sorába tartozik, amelyekkel az intézmény próbálja közelebb hozni a kortárs képzőművészetet a szegedi közönséghez – mondta el a tárlatnyitót megelőzően Nátyi Róbert művészettörténész.

Balogh Csaba Kolozsváron végezte el a képzőművészeti egyetemet 1989-ben, majd a kilencvenes évek elején költözött Budapestre. Általában nonfiguratív alkotásai a konceptuális művészet jegyében születtek, ezekkel rendszeres résztvevője a Táblaképfestészeti Biennáléknak és a Szegedi Nyári Tárlatoknak.

Balogh Csaba már több mint húsz éve restaurátorként dolgozik: a „polgári” foglalkozása egyedi módon visszaköszön számos alkotásában.

Az erdélyi művész az elmúlt évtizedek során múzeumok, magánygyűjtők és aukciósházak számára magyar mesterek több száz festményének restaurálását végezte el.

A színek kikeveréséhez használt palettákat megtartotta, majd az üveglemezekből új műveket hozott létre. Ezekből a dekoratív alkotásokból több is látható a tárlaton, a például az I+XII címet viselő sorozat.

Nemcsak az üvegpaletták, hanem az ecsettörlésre használt kendők is megjelennek a falakon – Balogh Csaba különleges tehetsége, hogy az egészen hétköznapi tárgyakat, amelyeket mások kidobásra ítélnének, „átlényegíti” műalkotássá. A székelyföldi otthon is megjelenik a Farkasfog-sorozatán: a jellegzetes farkasfog faragás és fecskefarok csapolás motívuma köszön vissza a képeken.

Balogh Csaba az elektronikai cikkek csomagolását használta öntőformaként alkotásához (Fotó: Rafai Gábor)

Szintén a kidobásra szánt tárgyakkal játszik a Szegények kenyere című installációjával, amikor elektronikai cikkek csomagolását használta a művész öntőformaként, majd a kétféle betonból készített pozitív öntvényekből állította össze a sokszínű asszociációkra lehetőséget adó nagyméretű művet.    

A Szegények kenyere Budapesten és Veszprémben is járt már, de mindkét kiállításon más-más elrendezésben láthatta a közönség a folyamatosan bővülő, változó művet.

A január 20-ig látogatható kiállításon a látogató megismerheti még a művész a népi fafaragás formaelemeit szintetizáló rajzait és kisméretű absztrakt expresszionista hatásokat mutató festményeit is.

Balogh Csaba organikus és népművészeti forrásokból is merítő absztrakt művészete már előrevetíti a geometrikus absztrakció hazai kortárs mesterének, Aknay Jánosnak jövő februárban nyíló tárlatát.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: képzőművészet kiállítás Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés