Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • November végéig még zsákokban elviszik a falevelet, jövőre jönnek a zöld kukák
Szegeden 2018. november 16. 11:14

November végéig még zsákokban elviszik a falevelet, jövőre jönnek a zöld kukák

Az idén kísérleti jelleggel vezették be Szeged kertvárosi övezeteiben, hogy november 30-ig elszállítják a közterületen lévő növényekről lehullott, a környéken élők által átlátszó zsákokba gyűjtött falevelet. Jövőre már külön gyűjtőedények lesznek erre a célra.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged 75 ezer fájáról 80 tonna levél hullik le ősszel. Most százan dolgoznak a lombtalanításon, egy részét pedig a háztulajdonosok gyűjtik össze ingatlanjaik előtt.

Hetente kétszer száz liter falevelet átlátszó zsákban a kommunális járat a hónap végéig még mindenhonnan elszállít, ahol elég zöldhulladék termelődik közterületen, a házak, társasházak előkertjeiben.

Fontos, hogy a zsákok nem tartalmazhatnak más hulladékot, kizárólag csak a közterületen álló fákról lehullott faleveleket.

Ha valaki színes, átlátszatlan zsákban vagy más, oda nem illő  hulladékkal szennyezetten teszi ki a lombot, annak a többlethulladék után járó elszállítási költséget kiszámlázzák – hívta fel a figyelmet Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója.

Azért fontos, hogy átlátszó legyen a zsák, mert a lakosság által gyűjtött zöldhulladékba korábban sokszor kevertek kavicsot, üvegcserepet, és egyéb nem oda való hulladékot.

Ez így nem szabályos: ügyejenek arra, hogy átlászóak legyen a zsákok! (Fotó: Rafai Gábor)

Jó tudni, hogy a magánházaknál a kertben keletkező avart továbbra sem lehet külön zsákban gyűjteni, azt csak a kukába berakva viszik el a szemetesek. Emellett a hulladékudvarokban is díjmenetesen adhatják le a kertjükben összegyűlt falevelet az újszegediek.

Az önkormányzat 300 millió forintot nyert pályázaton a lakossági szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére. Ebből jövő tavaszra 28 ezer 120 literes kukát vásárolnak, amelyekbe a kertvárosi részek lakói gyűjthetik majd a zöldhulladékot.

A száraz avar vagy lomb égetéséről pedig jobb, ha örökre lemondunk, hiszen jelentősen szennyezzük vele a levegőt. Fontos tudni azt is, hogy Szegeden is helyi rendelet szabályozza, mikor, hogyan égethetünk.

Van, ahol ezt egyáltalán nem is tehetjük meg. A belvárosban – a Tisza, az Oldal utca, valamint a nagykörút által határolt területen – például soha, semmilyen körülmények között.

Belvároson kívüli területeken az önkormányzati rendelet március 1. és április 15., valamint október 1. és november 30. között engedélyezi a zöldhulladék elégetését, napközben 8 és 18 óra között, a rendelet azt is rögzíti, hogy erről előzetesen  a szomszédokat is értesítenünk kell. Ráadásul csak 18 évet betöltött, cselekvőképes személy végezheti az égetést és időben, előre gondoskodni kell oltásra alkalmas eszközökről is.

Figyeljünk arra is, hogy az égetésre szánt hulladék száraz legyen, mert úgy kevésbé szennyezi a levegőt, és szélcsendes időben gyújtsunk csak tüzet.

Lehetőleg mégis igyekezzünk elkerülni az égetést.

rag

 

 

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: falevél Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés