• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A 92 éves Kurtág György első operájának ősbemutatóját tartották csütörtök este a milánói Scalában
Művház 2018. november 15. 23:21 Forrás: MTI

A 92 éves Kurtág György első operájának ősbemutatóját tartották csütörtök este a milánói Scalában

Az egész világon nagy várakozás előzte meg a premiert, amit jól jelez, hogy még Orbán Viktor is inkább oda utazott, mint hogy az észtek ellen játszó fociválogatottat nézze élőben.

Minden idők egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állította színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütált a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényelte.

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer volt. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lépett színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.

Olasz sajtó: nagy izgalom előzi meg a milánói Kurtág-premiert

A premier előtt a Corriere della Sera napilap milánói kiadása és más olasz lapok arról írtak, hogy nagy a várakozás a zenekritikusok körében, akik a világ minden részéből Milánóba érkeztek, hogy lássák, „milyen Beckett Kurtág szerint”.

A legnagyobb példányszámú Corriere hangsúlyozta, hogy a 92 éves magyar zeneszerző a 20. század egyik jelképes darabjából írt operát. Pont abból a darabból, amely „annyira megfélemlítette, mivel (Kurtág) tudatában volt annak, milyen veszélyekkel jár Beckett abszurdjának zenei átültetése, száraz szavaival, borzalmas csendjeivel”.

A rendező Pierre Audi úgy nyilatkozott, hogy több mint negyven rendezés után ezt érzi pályafutása talán legnehezebb és legmélyebb kihívásának. A milánói operaház színpadán „fekete-fehér hangulattal” viszi színre Kurtág Beckett-interpretációját.

Markus Stenz német karmester, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere Kurtág György „opus maximusának” nevezte a zeneművet, amelyet a milánói operaház 80 fős zenekara kelt életre. A hangszerek között szerepel a cimbalom és a bajan orosz harmonika is. 

A La Stampa napilap megjegyezte, hogy a Kurtág-opera a Scala presztízsét növeli.

A teljes Beckett-darab színpadra vitele több mint háromórás operát eredményezett volna: Kurtág hű maradt az eredetihez, ugyanakkor „el is árulta”, mivel csak az eredeti mű kulcsepizódjait, a teljes darab mintegy 56 százalékát használta fel az egyfelvonásos operaváltozathoz.

A 92 éves zeneszerző korábban elmondta, hogy 1957-ben, néhány hónappal a premier után látta Beckett darabját Párizsban, és a színmű életre szóló hatással volt rá.

A magyarul Végjáték címen is ismert darab az abszurd színház egyik kulcsműve, amiben Beckett a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását ábrázolta egy sakkjátszma utolsó lépéseiként. 

Orbán is ott volt, gratulált és büszkeségről beszélt

Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban az M5 kulturális csatornának.

A premier előtt a magyar miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.

Orbán Viktor kiemelte:

míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.


A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez.

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó” – jelentette ki Orbán Viktor. 

A darab november 25-ig látható a milánói operaházban.

(fotók: AP/Ruth Walz)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: opera Orbán Viktor Kurtág György zene zeneszerző