Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 15. 19:29

Lakner Zoltán: A hatalom díszletei elmozdíthatók

Az ismert politológus, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese volt a vendége a Baloldali Páholy csütörtök esti rendezvényének. Az egyik legismertebb magyar politikai elemző szerint vannak lehetőségei az ellenzéknek arra, hogy megrendítse Orbán Viktor tekintélyelvű rendszerét.

Hirdetés

Az előadás előtt Kozma Józseffel, az MSZP szegedi elnökével tartott sajtótájékoztatót Lakner Zoltán. Kozma kiemelte, hogy az idén tavasszal megtartott parlamenti választások a baloldal számára ugyan vereséget hozott, ám Szegeden egyértelmű sikerként értékelték az eredményt. A városi elnök azt reméli, hogy a vereség okai mellett a szegedi siker kulcsát is megtalálják majd az elemzők, és ez a későbbiekben a szocialista pártnak országosan is hasznára lesz.

Lakner Zoltán elmondta, hogy ma már nemzetközileg is közismert tény, hogy Magyarországon tekintélyelvű rendszer épül, így az elemzők itthon és külföldön azt vizsgálják, hogy mi vezetett a rendszerváltás eufóriájától a mostani kiábrándulásig, illetve közönyig. Egyre szűkül az ellenzék mozgástere, a független sajtót pedig igyekszik a hatalom kiszolgáltatott helyzetbe hozni. A civilek vegzálása, a tudományos műhelyek életébe való beavatkozás, a kibontakozó kultúrharc ugyanakkor a társadalmi autonómia teljes felszámolásával fenyeget.

A politikai elemzők érzik, hogy a baloldali szavazók reményeit csak olyan előrejelzések tartják életben, melyek valamiféle alternatívával kecsegtetnek. Lakner Zoltán ezért négy pozitív példát említett arra, milyen új irányai vannak az ellenállásnak. Az első ilyen a Sargentini-jelentés körüli kormányzati zűrzavar. Noha az Orbán-rezsimnek tudnia kellett, hogy ezt a csatát el fogja veszíteni az Európai Parlamentben, mégsem tudták meggyőzően kommunikálni a híveik felé azt, hogy nem szabad hitelt adni a jelentés kritikáinak.

A második pozitív példa a budapesti XV. kerületben nemrégiben lezajlott polgármester-választás, amely sikert hozott a baloldalnak. Elemezni kell-e politikai győzelem tanulságait, és mivel ez egy hagyományosan baloldali többségű körzet, az önkormányzati választások szegedi végkimenetelét is befolyásolhatja, hogy helyes következtetéseket vonnak-e le a budapesti eredményből.

A harmadik pozitív példa az ápolási díj emelése érdekében indított civil kezdeményezés. Ahhoz képest, hogy szinte semmilyen politikai, és kommunikációs tapasztalatuk nem volt a kampány szervezőinek, anyagi lehetőségeik pedig szinte a nullával voltak egyenlők, meglepően hatékonyan léptek fel a kormány hátrányos megkülönböztetése ellen.

A negyedik példának vannak szegedi vonatkozásai. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyanis innen indult, és sajátos akcióikkal, szellemes kampányaikkal a politikai ellenállás, a társadalmi véleménynyilvánítás megannyi új aspektusát mutatták meg. Egy tekintélyelvű hatalommal szemben tehát igen hatásos, ha humorral, ironikus hangvétellel harcolnak azok a polgárok, akik nem kérnek abból az arroganciából és cinizmusból, ami a mostani politikai vezetésre oly jellemző. A hatalom díszletei tehát elmozdíthatók, véli Lakner Zoltán, csak meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, melyekkel megingatható a kormánypárt önbizalma.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baloldali Páholy Magyar Kétfarkú Kutya Párt MSZP Orbán Viktor Orbán-kormány politológus Kozma József Lakner Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés