Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 14. 23:57 Forrás: MTI

Már 50 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek, folyik a kutatás az eltűntek után

Több mint kétszáz embernek veszett nyoma az állam északi és déli részét egyaránt sújtó természeti katasztrófában. A hatóságok csütörtökön este hozzák nyilvánosságra az eltűntek névsorát.

Hirdetés

Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani, délen, a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. 

Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél szétterítette a sűrű füstködöt. 

Több mint nyolcezer tűzoltó küzd a lángokkal, csütörtökön San Francisco környékén és Malibunál mondták legveszélyesebbnek a helyzetet. A gazdag Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták azokat. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez felhasználni. 

Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt. 

A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet. 

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője, Brock Long és a természeti környezetet is felügyelő belügyi tárca vezetője, Ryan Zinke Kaliforniában tartózkodik, közben folyamatosan informálja a helyzetről a Fehér Házat. 

Donald Trump, aki hétfőn este egész Kalifornia államot természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította, Twitter-bejegyzésben mondott köszönetet a tűzoltóknak és a mentésben résztvevőknek.

Az állam történetének legsúlyosabb tűzvészében számos híresség háza megrongálódott, vagy teljesen elpusztult, erről és az előzményekről ebben a cikkben olvashat bővebben.

(fotó: AFP/Getty)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Kalifornia katasztrófa tűz tűzoltóság tűzvész
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés