Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogi kérelmet adott be. Macedónia: Adják ki Gruevszkit! Ellenzék: Ne adjon menedékjogot Gruevszkinek a kormány!
Túl a városon 2018. november 14. 23:12 Forrás: MTI

Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogi kérelmet adott be. Macedónia: Adják ki Gruevszkit! Ellenzék: Ne adjon menedékjogot Gruevszkinek a kormány!

A volt macedón kormányfő ügyének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik, áll a Miniszterelnökség szerdai közleményében.
Hirdetés

Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, ami szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon – írja a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség szerint a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában tartsák. 

A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le – tudatták.

A közlemény azt is írja, hogy Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese. 

„A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának”

– fogalmaztak.

Kiemelték: Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért semmilyen formában nem kívánnak szuverén országok belügyeibe beavatkozni.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak – írja a közlemény.

Közben Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban bejelentette:

a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól.

A Szabad Európa Rádió szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott.

„Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot” – mondta a macedón kormányfő.

Nikola Gruevszki 2006. és 2016. között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amit hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Az ex-kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

 

Az ügy kirobbanása óta lényegében az összes hazai parlamenti ellenzéki párt felszólította a magyar kormányt, hogy ne biztosítson politikai menedéket az ex-kormányfőnek, hanem mihamarabb adja ki Macedóniának. 

A Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd szerint Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a helye pedig a rács mögött van. Mint mondta, Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie kétkulacsos játékát, állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni.

A Jobbik szerint a magyar hatóságoknak haladéktalanul el kell fogniuk és ki kell adniuk Nikola Gruevszkit. Mirkóczki Ádám szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország korábban biztonságosnak minősítette Macedóniát, az országban nincs háború, Gruevszki pedig nem vallási vagy politikai üldözött, hanem egy jogerősen elítélt bűnöző. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: indítványozta, hogy a testület a soron következő, jövő hét keddi ülésén külön napirendi pont keretében tárgyalja az esetet.

A DK-s Gréczy Zsolt pártja nevében sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy semmiképpen ne adjon menedékjogot a hazájában körözött Nikola Gruevszkinek, valamint azt kérdezte, hogy Orbán Viktor ígért-e védelmet Nikola Gruevszkinek, illetve segítette-e bármilyen módon a szökését. Emellett több kérdést is megfogalmazott azzal kapcsolatosan, hogy az ex-kormányfő miként juthatott be Magyarországra a megerősített déli határon. 

Ezzel kapcsolatos kérdéseket vetett fel az összes többi ellenzéki párt is, amelyik megszólalt az ügyben.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint ha Nikola Gruevszki hamis papírokkal jutott át a határon, akkor komoly hiányosságok vannak a biztonsági rendszerben. Amennyiben magyar hatósági vagy kormányzati segítséggel érkezett, akkor az egy korábban nem látott botrányt jelent, ami személyi következményekkel kell, hogy járjon – fogalmazott.

Mindeközben a macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból – közölte értesülését a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Mindkét politikus Nikola Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

(fotó: Nikola Gruevszki még miniszterelnöksége idején Orbán Viktorral a Parlamentben, forrás: alfahir.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Orbán Viktor Orbán-kormány Demokratikus Koalíció DK Jobbik Macedónia menedékjogi kérelem miniszterelnök Nikola Gruevszki Párbeszéd