Szegeden 2018. november 14. 20:39

Mi értjük, miről szól ez a rendszer, átlátunk a hazugságokon

Képriport
Közel kétszázan gyűltek össze a Dugonics téren szerda délután a Szegedi Civil Háló és a Momentum Mozgalom Csongrád megyei szervezetének közös demonstrációján, amit a CEU, a tanszabadság és a felsőoktatási esélyegyenlőség melletti kiállásként hirdettek meg.

Hirdetés
Hirdetés

A tudás hatalom, és a Fidesz nem akar osztozni a hatalmon

Első felszólaló Körmendi Zoltán egyetemi hallgató volt, aki felidézte a kormány oktatás ellenes lépéseit. A felsorolást a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésével kezdte, de szóba került az egyetemek autonómiáját súlyosan sértő kancellária rendszer bevezetése, a CEU elüldözése, valamint a legújabb kormányzati lépés, a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának megszüntetési is. „A tudomány szabadságáért, a gondolat szabadságáért, az egyetemek szabadságáért, a szabadságért jöttünk ma felemelni szavunkat” – mondta.

Az egyik oldalon a tudásra nyitott, kritikus, változtatni akaró erők, a másikon a bezárkózó, arrogáns hatalomba kapaszkodó erők, megalkuvást nem ismerően állnak egymással szemben.

Nem a kormányt kell legyőzni, hanem az embereket meggyőzni, hogy ne törődjenek bele a jelenlegi helyzetbe, mert van értelme beszélni és kiállni azért, amiben hiszünk – hangsúlyozta Körmendi, aki így folytatta: „A felsőoktatásba bekerülni nem privilégium, hanem lehetőség, ami mindenkinek jár, és ami mindenkit megillet, akinek megvan a szorgalma, a tehetsége és motiváltsága a tanulásra, és a többre való törekvésre.”

Beszéde végén az egri vár történetét idézte fel. A várvédők között voltak nemesek, jobbágyok, asszonyok, férfiak, katonák, mérnökök, külföldiek, kisebbségiek és ezzel leképeződött a kor társadalmi összetétele. Akkor, az egri várban mindenkire szükség volt ahhoz, hogy megvédjék a törököktől. „Ahhoz pedig, hogy a mi mai történetünk jól végződjön, mindenkire szükség van. Lehetünk sokfélék, de egységet kell teremtenünk.”

Az oktatás a legerősebb fegyver, hisz tudást ad és a tudás hatalom. A Fidesz pedig nem akar osztozni a hatalmon. Ezért csökkenti a felsőoktatást támogatását, ezért üldözi el a CEU-t, ezért köt bele az akadémiába és ezért torzítja a valóságot a maga igazára, ezért lenéző és uszító. – zárta beszédét Körmendi.

Egyre gyorsabban megyünk az őrület felé

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke hangsúlyozta, újra és újra erőt kell mutatni a kormánynak és meghátrálásra kell kényszeríteni. „Azért vagyunk itt, mert nem értjük, miért cselekszik az Orbán-kormány egyértelműen a nemzettel szemben. Nem értjük, miért jó, ha egy egyetem elhagyja az országot, miért jó, ha a fiatalok elhagyják az országot és miért jó, ha egy szegény fiatal nem tud egyetemre járni.”

A választások után fél évvel azt tapasztaljuk, hogy egyre megyünk az őrület felé. Hallgatjuk a minden logikát nélkülöző, zsigeri hadoválást és tanácstalanul állunk az alternatív valóság legújabb agymenései előtt – mondta Mihálik.

„Az a baj velünk, akik itt vagyunk, hogy mi értjük, miről szól ez a rendszer, átlátunk a hazugságokon. Ezért is akarnak bennünket elpusztítani!” – hangsúlyozta Mihalik, aki ezt követően ellenállásra buzdította az embereket, még akkor is, ha mindenkinek van veszítenivalója. „De egy életünk van és egy hazánk!” Egy korrupciómentes, 21. századi, európai és tudásalapú országot akarunk. Senki nem segít, nekünk kell tenni ezért – zárta beszédét a Momentum szegedi elnöke.

A kormány szétrombolja az oktatást

Ezt követően a szegedi kormányellenes tüntetések állandó szereplője, Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója lépett a mikrofonhoz. Először az Orbán-kormány oktatásellenes lépéseit sorolta fel. Kiemelte, a hatalom oktatáshoz való viszonyát legjobban az jellemzi, hogy propaganda minisztérium van, de oktatási minisztérium nincs. Hangsúlyozta, a kormány legújabb elképzelése, a fizetős felsőoktatás nagyon sok, szegény sorba született fiataltól elveszik a kiugrás lehetőségét. Ezzel még a látszatát is eltörlik, hogy Magyarországon van társadalmi mobilitás és legyen lehetőség a felemelkedésre.

Tarnay két statisztikai adatot is bemutatott. Az egyik szerint az Unióban csak Magyarországon csökkent a 25-34 évesek körében a diplomások aránya. A másik szerint pedig drasztikusan csökkent az egyetemre felvettek száma hazánkban.

Amennyiben bevezetik a fizetős felsőoktatást, akkor még ennél is kevesebben tudnak majd bekerülni a felsőoktatásba. Ennek pedig a kivándorlás lesz az eredménye, hisz mindenki menekülni fog innen. Lehet-e barbárabb kormányzás annál, mint amikor a hatalom a tanulás lehetőségét veszi el a fiataloktól és a tudomány ellen harcol? – tette fel a kérdést Tarnay. „Ebben a sötétségben, amikor az illiberális állam a tudományra támad, amikor kikergeti a fiatalokat az egyetemekről, csak mi lehetünk a világosság apró fénypontjai. Mutassuk meg erőnket, mutassuk, hogy nem hagyjuk magunkat!”

A jelenlegi hatalommal szemben szükség van az ellenállásra

Utolsónak Nemes Balázs, a Momentum szóvivője lépett a közönség elé, aki egy Edmund Burke idézettel kezdte a felszólalását: "A gonosz diadalához nem szükséges semmi más, csak annyi, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit." Ahogy fogalmazott, most azok nevében is fel kell szólalni, akik félnek és nem mernek kiállni véleményükért. Hisz a hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy elhallgattassa az ellenfelét.

Amennyiben kirekesztjük az oktatásból azokat, akinek másként nincs esélye kitörni, akkor Magyarországon nem lesz középosztály, ezt pedig nem szabad tétlenül nézni. Amennyiben a Fidesz azt látja, hogy nincs ellenállás, akkor bármit meg fog tenni. Meg kell mutatni az ellenzék erejét. Az oktatás az az érték, ami mellett ki kell állni, mert ezen keresztül vezet az út Magyarország felemelkedéséhez.

A tüntetésen a tömegben ott volt Szabó Sándor országgyűlési képviselő és jó pár szocialista önkormányzati képviselő is, többek között Mészáros Tamás, Tóth Károly, Sebestyén József és Szondi Ildikó. Szabó Sándor annyit mondott, aggódó politikusként jöttek. Aggódnak az oktatásért az országért és tiltakoznak a kormány legújabb erőfitogtatása ellen, amellyel az akadémiát akarja legyűrni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: tüntetés felsőoktatás Momentum Szegedi Civil Háló