• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Csütörtöktől játsszák a mozik a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akcióthrillert
Művház 2018. november 14. 14:54 Forrás: MTI

Csütörtöktől játsszák a mozik a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akcióthrillert

A filmet október elején egyszer, premier előtt már játszotta a szegedi Belvárosi Mozi, most viszont gyakrabban is műsorra tűzik majd. Akár még az animációs Oscar-díjra is esélyes lehet.

Hirdetés
Hirdetés

Milorad Krstic filmjében Ruben Brandt, a rémálmokkal küzdő pszichoterapeuta megmentésére páciensei szövetkeznek a kleptomániás femme fatale, Mimi vezetésével: egymás után elrabolják a világ nagy gyűjteményeiből azokat a festményeket, amelyek alakjai Brantot üldözik álmaiban. A rablássorozat miatt azonban Kowalski, a magándetektív és az alvilág is nyomukba ered.

A picassósan elrajzolt figurájú hősök története a 4K felbontású filmen nagyszerű audiovizuális kalandot nyújt a számtalan filmes, művészettörténetei és zenei utalás közepette. A Ruben Brandt zeneszerzője Cári Tibor, de a film zenei válogatását a forgatókönyvíró, rendező Milorad Krstic végezte. 

A Szlovéniában született, szerb származású festőművész Krstic a rendszerváltás óta él Magyarországon. My Baby Left Me című rövid animációja 1995-ben Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinalén. A Ruben Brandt, a gyűjtő az első egészestés animációs filmje, ami a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, 1,18 milliárd forintos költségvetéssel készült. 

A Ruben Brandt már számos nemzetközi filmfesztiválon sikert aratott, és amerikai forgalmazója, a Sony Pictures Classics révén az egészestés animációs Oscar-kategória 25 nevezettje közé került, továbbá az animációs filmek Annie-díjára is 8 kategóriában nevezték.

„Az volt a legfontosabb, hogy ne legyen unalmas, hogy a néző ezt a másfél órát végig élvezze. Nincs benne filozófia, akcióthrillert akartam, aminek egy másik rétegében persze megjelenik a művészet. De ha valaki nem tudja kicsoda Eisenstein, Hitchcock, Tarantino és Kuroszava, vagy Andy Warhol és Manet, ha nem ismeri ezeket rendezőket és művészeket, akkor a történet ragadhatja magával” – mondta el korábban az MTI-nek Milorad Krstic. 

Az animációs film a nemzetközi forgalmazás miatt eredetileg angol, majd magyar nyelvű változatban is elkészült. A történet főhőseit Kamarás Iván, Hámori Gabriella és Makranczi Zalán szólaltatják meg.

Videónk is van! A szegedi premier előtti vetítésen a Szeged Televízió beszélgetett a film animációs rendezőjével és két producerével.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Ruben Brandt, a gyűjtő