Hirdetés
Túl a városon 2018. november 14. 06:05 Forrás: MTI

A Magyar Posta kezd megérkezni a 21. századba: követhetők lesznek az ajánlott és a tértivevényes levelek

A fejlesztés részeként 2019 folyamán megszüntetik a papír alapú tértivevényt, és más digitális újítások is lesznek a cégnél. Döbbenet.

Hirdetés
Hirdetés

A posta tájékoztatása szerint a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik az ajánlott levelek útjáról összeállított információkat, így követhető lesz a teljes postai folyamat.

A projekt uniós és a költségvetési pénzből valósul meg, a csaknem 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás mellett a posta saját forrásból további 3,3 milliárd forintot fordít rá.

A fejlesztés keretében több mint 8000 kézbesítő kap ipari mobiltelefont (tehát PDA-t), amin rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, ezzel megszűnik a papíralapú adminisztráció. A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz, a kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, ami azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje.

A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a levélkézbesítők, amivel a küldeményértesítőket nyomtatják ki. Erre akkor van szükség, ha címzett, vagy átvételre jogosult személy nincs a címen.

A fejlesztés részeként 2019 folyamán a posta kivezeti a papír alapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

A kialakított informatikai rendszert november második felétől tesztelik. Hét kézbesítő posta bevonásával – Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta településeken – megkezdik az ajánlott levelek és egy bevezetés előtt álló új szolgáltatás, az azonosított levél teljes feladási, feldolgozási és kézbesítési folyamatainak próbaüzemét az új rendszer használatával.

A projekt országos kiterjesztése a posta közleménye szerint 2019 első felében várható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés Magyar Posta posta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés