• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Munkahelyi képzésekkel is orvosolható a szakemberhiány: akár tízmilliókat is kaphatnak a cégek erre
Szegeden 2018. november 14. 08:00 Forrás: Szeged Televízió

Munkahelyi képzésekkel is orvosolható a szakemberhiány: akár tízmilliókat is kaphatnak a cégek erre

Hetven Csongrád megyei vállalkozás nyert eddig összesen 900 millió forintot munkahelyi képzésekre egy uniós pályázatnak köszönhetően. A program fő célja a munkaerőhiány csökkentése.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik szegedi villamosipari cég évek óta küzd a munkaerőhiánnyal, nincs elég villanyszerelőjük, se darukezelőjű. Ezekre lenne leginkább szükségük. A projekt segítségével 11 millió forintból mintegy 20 dolgozót képeznek tovább a meglévő állományból.

Speciális képzettségre van szükség: kisfeszültségű kábelszerelő, és vannak kollégák, akiknek nincs szakképesítése, betanított munkásként dolgoznak a villanyszerelők mellett, őket célozzuk meg, hogy villanyszerelő szakmát szerezzenek – mondta Apjok Ferenc, a GÉPVILLÉP Kft. cégvezetője.

Szerint ezzel nem oldódik meg a munkaerőhiány, de csökken a fluktuáció, vagyis nem cserélődik gyorsan a munkaerő, a dolgozók hűségesebbek lesznek a céghez. Ráadásul versenyképesebbek lesznek a piacon.

Óriási hiány van a jó munkaerőből, egyre kevesebben választják a kétkezi szakmákat a továbbtanulás során. A problémára megoldást jelenthet a felnőttképzés, erre tudnak pályázni a program keretében a cégek, hogy továbbképezzék vagy az új technológiák kezelésére képezzék ki dolgozóikat – nyilatkozta Horváth Gábor Zsolt, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője.

Csongrád megyében összesen 100 vállalkozás pályázott a munkahelyi képzések támogatására, közülük hetvenen összesen 900 millió forintot fordíthatnak munkatársaik szakmai vagy éppen idegen nyelvi oktatására. December 3-ig még lehet jelentkezni a programra, akár 50 millió forinthoz is hozzájuthat egy-egy cég.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara EU fejlesztés képzés munkaerőpiac munkahely munkavállaló uniós pályázat