Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 13. 02:54 Forrás: MTI / CNN / 444 / Index

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze, egyre több az áldozat

Az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, a halálos áldozatok száma már meghaladja a negyvenet, legalább 228 ember tűnt el, több mint 250 ezer embert érint a kitelepítés. Trump természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát.

Hirdetés

Kory Honea, a leginkább sújtott északi Butte megye seriffje hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: egyedül a főváros, Sacramento környékén több mint 45 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, és csaknem 6500 épület semmisült meg. A seriff hangsúlyozta, hogy ezek csupán hozzávetőleges adatok, ugyanis sok felperzselt helyre a tűzoltók és a mentők még nem tudtak eljutni.

Az erős, óránkénti 50-65 kilométeres északkeleti széllökések és a szárazság táplálja a lángokat, amikkel a tűzoltóknak egyelőre nem sikerült megbirkózniuk. Több mint 4500 tűzoltó van talpon, segítség érkezett a szomszédos tagállamokból is. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és DNS-vizsgálatra van szükség az azonosításukhoz.

Sacramento és Malibu környékén több mint 250 ezer embert érint a kötelező kiürítés, amit az állam kormányzóhelyettese – a múlt héten kormányzóvá választott – Gavin Newsom rendelt el. Az evakuált övezetekhez közel élőket a hatóságok arra szólították fel, hogy maradjanak otthonaikban, az ajtókat és az ablakokat jól zárják be, és csakis palackozott vizet fogyasszanak, vagy ha az elfogyott, akkor okvetlenül forralják fel a vizet.

A Los Angeles és Malibu környékén pusztító tüzet hétfő délutánra 75 százalékban sikerült megfékezni. Viszont Dél-Kaliforniában, ahol eddig több mint 36 ezer hektár vált a tűz martalékává, két új helyen keletkezett tűz.

„Ezek rendkívüli körülmények. Ha valakinek a szomszédságában tűz üt ki, ne várjon a kiürítési rendeletre, azonnal hagyja el az otthonát” – fogalmazott Los Angeles megye tűzoltóparancsnoka, Daryl Osby. 

„Ez egy újfajta abnormalitás, ami kétségtelenül folytatódni fog az elkövetkező 15-20 évben” – fogalmazott még vasárnap Jerry Brown jelenlegi kormányzó, aki nem jelöltette magát újra és 80 évesen visszavonul a politikától.

Donald Trump szombaton egy Twitter-bejegyzésében a hanyag és rossz kaliforniai erdőgazdálkodást okolta a 2017 óta szinte állandósuló tűzvészekért.

Hétfőn este Jerry Brown kormányzó kérésére az elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát. A döntés azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz, vagy jogi tanácsadáshoz.

Trump hétfőn éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy gyors választ akart adni a kormányzó kérésére, annak érdekében, hogy – ahogyan fogalmazott – „legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést”.

Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett. Bár még pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről sem lehet szó, a The Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy Paradise városkát nem építik újjá. Az újjáépítés ugyanis rendkívül költséges lenne és hosszú ideig tartana.

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán ha hat épület romjai maradtak meg. A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra – az otthonában, autóban, vagy menekülve –, az életben maradottak pedig menedékhelyeken, szállodákban, távolabb élő ismerősöknél leltek átmeneti menedékre.

A városban különös módon egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő „Isten hozott Paradise-ban” felirat.

Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője.

Butte megye – ahol Paradise is volt – katasztrófa-elhárítási hivatala figyelmeztetést adott ki: a tűz birtokba vette a környező kanyonokat.

Közben a hírekben sorra jelennek meg azok a világsztárok, akiket valamilyen módon érint a tűz: Gerard Butler, hollywoodi filmsztár a hamuvá vált háza előtt készített cseppet sem boldog szelfit, de leégett a popsztár Miley Cyrus és a zenészlegenda Neil Young háza is, de Orlando Bloomnál sem volt a napokban rózsás a helyzet. A világsztár rapper, Kanye West és szuperceleb felesége, Kim Kardashian 60 millió dolláros (!) malibui birtokánál pedig magántűzoltók oltották el a tüzet, a környékbeliek nagy megkönnyebbülésére.

Azt, hogy a tűz milyen hatalmas területen tombol, ezek a műholdfelvételek mutatják meg igazán.

Érdemes a CNN összefoglalóját is megnézni, egészen elképesztő a látvány!

(fotó: cnn.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok Hollywood Kalifornia tűz Gerard Butler Kanye West katasztrófa Kim Kardashian tűzvész
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés