Hirdetés
Túl a városon 2018. november 13. 01:51 Forrás: Szeged Televízió

Díszvilágítás karácsonyra? Csak óvatosan: sok a bóvli, ami veszélyes lehet!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hol vásárolunk, ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetések, vagy akár komoly balesetek érjenek bennünket az ünnepek alatt.
Hirdetés

Az év végi ünnepek környékén a legkeresettebb termékek közé tartoznak a különböző fényfüzérek. Ezek viszont, ha nem megfelelő minőségűek, könnyen áramütést vagy akár lakástüzet is okozhatnak. Bár a fogyasztóvédelem munkatársai alaposan ellenőrzik az ilyen égősorokat az ünnepek előtti időszakban, azért a vásárlóknak is ajánlott az óvatosság.

Október 24. és december 4. között tart a fogyasztóvédelem országos ellenőrzési akciója. A szakemberek a boltokban, piacokon, áruházakban ellenőrzik a fényfüzéreket, ünnepi világítástechnikai eszközöket. Megvizsgálják a csomagolást, a termékek főbb részeit, és megnézik van-e magyar nyelvű használati útmutató hozzájuk.

„Lehet, hogy nem tudja mindenki, de ezeknek a lapos csatlakozódugóknak szabványméretük van, tehát minden terméknél közel hasonlóan kel, hogy kinézzenek. Ami ettől a szabványos mérettől jelentősen eltér, jelentősen kisebb, az mindenképpen valamilyen veszélyforrás lehet. Akár áramütés-veszélyes, akár tűzveszélyes, ha lötyög a csatlakozóaljzatban.” – nyilatkozta a Szeged Televízió híradójának Gonda István, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának munkatársa.

Ha komolyabb hiányosságot fedeznek fel a helyszíni ellenőrzés során, az adott termékből mintát vesznek, amit elküldenek az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megbízott laboratóriumba. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy elektromos készülékeket csak megbízható boltokból vásároljunk, ahol kisebb a kockázata a kétes eredetű termékeknek, mint például a vásárokon.

„Olyan helyről vásároljanak, ahol üzletben árusítják ezeket a termékeket, így a kereskedőt a vásárlás után is meg lehet találni, akár egy minőségi kifogás és reklamáció esetén. Ezeket az üzleteket a hatóság is sűrűbben ellenőrzi, az országos hálózattal rendelkező boltokban szinte majdnem minden megyében történnek ellenőrzések, tehát ezekben sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy ha olyan terméket árulnak, ami nem megfelelő, akkor azt a fogyasztóvédelmi hatóság kiszűri és kivonja a forgalomból.” – mondta a tévének a Petrik Sándor, Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője.

Nem ritkán előforduló problémáról van szó, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fogyasztóvédők csak 2018-ban már több mint húsz nem megfelelő minőségű fényfűzért és díszvilágítást találtak. A veszélyes termékek listáját a honlapjukon ismertetik.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fogyasztóvédelem kereskedelem