Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 13. 01:18 Forrás: MTI

DK szerint az Orbán-kormány miatt csökken a felsőoktatási hallgatók száma

Ma 100 ezerrel kevesebb fiatal tanulhat a felsőoktatásban, mint a Gyurcsány-kabinet idején – mondta Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa hétfőn.

Hirdetés

Arató Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta: míg a Gyurcsány-kormány időszaka alatt a teljes népesség 4,2 százaléka volt felsőoktatási hallgató, ma már ez az arány csak 2,9 százalék. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik felsőoktatási hallgató eltűnt az elmúlt tíz évben – tette hozzá.

A DK szerint ez annak a következménye, hogy az Orbán-rendszer időszaka alatt nőttek a tandíjak, csökkentek az államilag finanszírozott férőhelyek, valamint szakokat tiltanak be és egyetemeket üldöznek el.

Kijelentette: a DK szerint megbocsáthatatlan, hogy ma 100 ezerrel kevesebb fiatal tanulhat, mint a Gyurcsány-kormány idején, és az is, hogy a kormány olyan lépéseket tervez, amik tovább szűkítenék a felsőoktatásba való bekerülést. Ez igazi bűn egy ország ellen, ezzel lehet egy nemzetet örökre elsüllyeszteni – fogalmazott. 

Mint mondta, a DK szélesre tárná az egyetemek kapuit, és minél több fiatalnak tenné lehetővé, hogy felsőoktatásban tanulhasson.

A főpolgármester-választásról kérdésre válaszolva Arató Gergely azt mondta: ha lesz határozott kezdeményezés az előválasztást illetően, akkor a DK részt vesz ezen, de csak később döntenek arról, hogy milyen jelöltet támogatnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK felsőoktatás Gyurcsány Ferenc oktatás oktatásügy
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés