Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 12. 09:13 Forrás: Szegedi Tükör

Az egyik legösszetartóbb szegedi nyugdíjas-egyesület a postásoké

Igazi nagy család a postásoké, így nem csoda, hogy az egyik legösszetartóbb szegedi nyugdíjas-egyesületet e szakma képviselői alapították 2006-ban. Akkor még csak huszonheten voltak, ma már száznegyven főt számlál a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete.

Hirdetés
Hirdetés

– Hihetetlen, milyen technikai fejlődés zajlott le a mi aktív pályafutásunk alatt, de amióta nyugdíjba mentünk, csak kapkodjuk a fejünket – mondta Hrabovszky Mátyásné, amikor arról érdeklődtünk, mi volt a legfontosabb élményük a munkájuk során. Hrabovszkyné a legidősebb tagja a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének, de egyben a legaktívabb is a csapatban. Róla érdemes tudni, hogy egyike azoknak, akik még morzejelekkel továbbították az üzeneteket, többek között Békéscsabáról Szegedre, Szegedről Szentesre. Amikor arról érdeklődtünk, hogy vannak-e még táviratok a mai postákon, bólogatott a csapat minden tagja, de hozzátették, csekkekből már csak sárga van.

Balról jobbra: Csányi Lászlóné, Huszár Imréné, Hrabovszky Mátyásné, Molnár Sándorné és Gajdács Gézáné

Nem meglepő, hogy nagyon eleven a kapcsolatuk a szentesi postatörténeti kiállítással, hiszen Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke is a szegedi egyesület tagja. Kiváló a kapcsolatuk a békéscsabai postások hasonló egyesületével, de vannak külföldi partnerszervezeteik is, hiszen rendszeresen utaznak Szabadkára és Eszékre, az ottani nyugdíjas- és szakmai szervezetekhez. Amikor nemrégiben a horvátországi városban jártak, megkérdezték tőlük, hogy Szegeden mennyi nyugdíjasszervezet található. Alaposan meglepődtek, amikor meghallották, hogy közel hetven ilyen működik Szegeden, mert Eszéken mindössze öt nyugdíjasklub található.

Mivel a taglétszám néhány év alatt száz fölé emelkedett, csak a nagy befogadóképességű Senior Centerben tudják megtartani az összejöveteleiket, de nem bánják ezt, hiszen ezer szállal kötődnek az Eszperantó utcai épülethez. Ide járnak a tagok ugyanis többek között az Örömtánc klubba, valamint az Idősek Akadémiájára is, amely nagyon népszerű rendezvény a postások körében is. A tagok egyébként nem voltak mindannyian postások, de akit bevettek maguk mellé, úgymond „elpostásodtak”. – Ez egy olyan életérzés, ami magába szippantja az embert – mesélte Molnár Sándorné Zsuzsa, aki alakulása óta vezeti az egyesületet. A többiek lelkesen helyeselnek, és hozzáteszik, hogy Zsuzsa igazi motorja a csapatnak, nélküle nem lenne ennyi rendezvény, összejövetel.

Szabadkai vendégekkel az idei szegedi halfesztiválon

Mert aki eljön a postások közé, biztosan nem fog unatkozni. Azonkívül, hogy mindenféle vetélkedőkön részt vesznek, kirándulni járnak, hallét főznek a szegedi halfesztiválon, a Senior Center csapatát erősítő sárkányhajósaik pedig rendszeresen versenyeznek, még táborozni is szoktak, amolyan retró stílusban. 2016-ban például Bükkszentkereszten voltak, ahol úttörőnyakkendőt kötöttek, és felidézték ifjúságuk legemlékezetesebb pillanatait. Nem volt nehéz egy úttörőőrs felállítása, hiszen náluk minden posztnak szakavatott képviselője van. Nagyné Editke például irodalmi munkássága révén krónikás lehet, de vannak szépen nótázó és jól főző tagok is, a hírlánc pedig postásokról lévén szó csakis profi módon működhet. Látszik a csapaton, hogy nagyon élvezik az együttléteket, és alig várják, hogy egy újabb kirándulást vagy táborozást szervezhessenek.

A tagdíjakból és az idősügyi alapból pályázat útján elnyert önkormányzati támogatásból fedezik a főbb kiadásokat. Molnár Sándorné nagyon precíz elszámolást készít mindenről, ugyanakkor minden hónap végén kiértékelik az adott időszak rendezvényeit. Hiába, akit egyszer megérintett ez a szakma, nem fogja lezser módon szervezni a hétköznapokat még nyugdíjasként sem.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas nyugdíjas klub Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés