Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 11. 18:41

Fehér-tónál jártunk, darvakat láttunk

Képgaléria
Évről évre több ezer daru tölti a telet a Fehér-tó környékén. A madarak reggel és este a város fölött szállnak, jól hallani a kurrógó hangjukat, sokszor olyan alacsonyan repülnek, hogy tisztán kivehetők. Amennyiben valaki jobban meg szeretné ismerni őket, meg is lesheti a madarakat.

Hirdetés

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. Szeged környékén, a Fehér-tónál több ezer északról érkező madár vészeli át a telet. A tó jó alvóhelyet biztosít számukra, a környékben pedig találnak táplálékot, így nem véletlen, hogy minden évben 30-40 ezer madár vendégeskedik nálunk.

A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az elmúlt évtizedekben egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át. A mostani enyhe időjárásnak köszönhetően minden bizonnyal sokkal tovább maradnak nálunk, később kelnek útra.

Valószínűleg kevesen tudják, az 1900-as évek elején a daru még rendszeresen fészkelt Magyarországon, és tavasszal sem repült el északra. Ekkor még jóval kiterjedtebb vizes, mocsaras területek jellemezték hazánkat, így a darvak is bőven találtak itt táplálékot maguknak. Azonban a mocsarak lecsapolása, valamint a szántóföldek növekedése kiszorította innen a madarakat.

Akinek van kedve egy kicsit túrázni, az szánjon rá egy bő órát és látogasson el a Fehér-tóhoz a naplemente előtt, amikor a darvak a szálláshelyükre húznak vissza. Szervezett keretek között is lehet túrázni, hisz Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén is szervez daruleső túrákat. Jelentkezni többek között itt lehet.

Természetesen egyedül is neki indulhatunk a darulesnek, mi is ezt csináltuk. Autóval egy 20 percnyi út Szegedről. Már a Sándorfalvi útról is láthatók az alvóhelyükre tartó madarakat, de az autók zaja miatt nem igazán lehet hallani a hangjukat. Ráadásul itt még elég magasan repülnek. Érdemes tehát tovább autózni Sándorfalvára, ahol a Brassói utcát kell megkeresni, annak a végéig kell elmenni autóval. Onnan egy földút vezet be a területre. Pár száz méteres séta után szinte testközelbe kerülnek a darvak. Fantasztikus látvány, amikor az ember feje felett húznak el a madarak, több százan, vagy inkább több ezren. Mivel lakott területtől messzebb vagyunk, így tisztán hallatszik hangjuk, betölti a levegőt „kurrogásuk”. Érdemes távcsövet vinni magunkkal, mert az szinte kéznyújtásra „hozza” ezeket a gyönyörű madarakat. És a fényképezőgépet se hagyja otthon senki!

Mi délután 4 óra körül érkeztünk a területre, a darvak is ekkor indultak neki. Percek alatt betöltötték a levegőt, bárhová néztünk, mindenütt csapatokban „húztak” az alvóhelyükre. Gyönyörű látvány volt a naplementében látni a madarakat, nem győztük forgatni fejünket.

Most csak pár nézelődő családdal találkoztunk, de előfordult már, hogy több tucat kiránduló volt kíváncsi a darvakra. Amennyiben tehetik, valamelyik délután ugorjanak el Önök is megnézni a madarakat. Érdemes!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: daru darules Fehér-tó Kiskunsági Nemzeti Park KNPI Sándorfalva
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés