Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. november 11. 17:27

Jazzünnep az Ifjúsági Házban

Képriport
Az idei Szegedi Jazz Napokon ismét bebizonyosodott, hogy a jazz műfaji korlátait felesleges lenne keresgélni. Pénteken és szombaton teltház előtt léptek fel olyan hazai és külföldi előadók, akik gondoskodtak arról, hogy e tétel ne most se dőljön meg.

Hirdetés

Jazzkoncertekre azért szeretnek járni az emberek, mert a színpadon nagyon rövid idő alatt bontakozik ki a tehetség megannyi instrumentuma. Ez persze nem könnyed szórakozás, komoly koncentrációt igényel előadótól és közönségtől egyaránt. A szegedi fesztivál közönségén és az Ifjúsági Házban fellépő zenészeken nem múlott, hiszen a péntek és szombat este átélt hat koncert mindegyike bebizonyította, hogy minden csillogásnál vonzóbb lehet a művészek kreativitása, önzetlensége és szerénysége.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Hegyeshalmi Zoltán)

A jazz az a műfaj, amely lényegéből adódóan mindig új utakat, lehetőségeket, kihívásokat keres magának. Épp ezért sem térben és időben, sem műfaji sokszínűségben nem lehet korlátok közé szorítani. A kísérletezés nem különleges jelenség egy jazz fesztiválon, hanem alaphelyzet. Jó példa erre a pénteki első koncert. A Szegedi Deák Big Band visszahozta a városba azt a műfajt, amelyet kezdtek itt elfelejteni. Kiszin Miklós, a zenekar vezetője tíz éve Dallasban szembesült a big band muzsika közösségteremtő erejével, és elhatározta, hogy a Deák Ferenc Gimnáziumban a tanítványaiból verbuvál egy ilyen együttest. Munkájuk eredményeként ezúttal egy olyan művésszel léphettek fel a fiatalok, mint Frankie Látó, aki jazzhegedülés hazai ikonja. Közösen bebizonyították, hogy a big band műfaja rengeteg meglepetést tartogat. Lehet régi klasszikusokat újraértelmezni, kortárs szerzőket népszerűsíteni, keverni a fúvósokat a gitárral vagy éppen a hegedűvel. A deákosok például feldolgozták Chick Corea Spain című számát, ami olyan jól sikerült, hogy maga a szerző is megirigyelhetné ezt az átiratot.

A jazz műfajának klasszikusabb vonalát képviselte ifjabb Szakcsi Lakatos Béla együttese. A színpadon a magyar jazz legendáinak közeli rokonait, illetve utódait láthattuk és hallhattuk. Az együttes bőgőse például az a Lakatos Pecek Krisztián, aki hazai jazzdobosok doyenje, a tizenhárom éve elhunyt Lakatos Pecek Géza unokaöccse. A csapatban az az ifjabb Oláh Kálmán játszott szaxofonon, akinek édesapja Magyarország egyik legkiválóbb jazz zongoristája, és nem mellesleg a zenekarvezető ifjú Szakcsi Lakatos Béla unokaöccse. Ők olyan standardokat játszottak, melyeket a jazztörténelem mélyéről hoztak a felszínre. Ritkán nyúlnak ugyanis olyan szerzőkhöz manapság, akik az 1930-as, 40-es években alkottak.

A jazz műfaji korlátlanságait, a hangszerek szinte végtelen számú kombinációs lehetőségeit bizonyította be a norvég Arild Andersen és az olasz Daniele Di Bonaventura. Előbbinek óriási szerepe van a norvég jazz felvirágoztatásában, emblematikus stílusa, egyéni hangzása iskolát teremtett. 1969–73-ig tagja volt Jan Garbarek első zenekarának, neve összeforrt az ECM kiadó sikereivel, melynek kezdettől fogva egyik vezéralakja. Az igazi norvég hangzás mellé párosul annak a mediterrán hangszernek az olykor vidám, olykor pedig panaszos hangszíne, amit az argentin gyökerű bandoneónból tudott elővarázsolni Di Bonaventura. Arild Andersen egy élő jazzlegenda, új formációjával Olaszországon kívül most lépett fel először, és bebizonyította, hogy érdemes új utakat keresni ebben a hatalmas univerzumban.

A második nap egy igazi bombameglepetéssel indult. Kézdy Luca hegedűs együttese ugyanis olyan varázslatos zenei világot épített fel néhány perc alatt az IH színpadán, hogy akik lent a büfében meghallották a dallamokat, sörükkel a kezükben siettek fel az emeletre. A tehetséges ifjú művésznő két partnere a színpadon a multi-instrumentalista/zeneszerző Szesztay Dávid, aki basszusgitáron játszik, valamint a dobos Szegő Dávid. Ők hárman a Santa Driver. Zenéjük leginkább az évekkel ezelőtt itt fellépő Lantos Zoltán Mirrorwordjéhez hasonlítható. Keveredik benne a misztikum, a poppos hangzás és a klasszikus jazz. Muzsikájuk azonnal megtalálta az utat a közönséghez, alig akarták leengedni a fiatal zenekart a színpadról.

(fotók: Szabó Luca)

De nem volt megállás, mert jött egy újabb hatalmas zenei kaland, amit a nemzetközi legénységgel felálló Hang em High nevű formációnak köszönhettünk. A svájci Lucien Dubois a bassklarinét mestere, mellette a rockos kinézetű, és valószínűleg a keményebb műfajokban is ténykedő osztrák Alfred Vogel dobolt, a lengyel Radek Bednarz (művésznevén Bond) pedig a gitárokat gyűrte. Nehéz lenne műfajilag behatárolni, hogy milyen muzsikát játszottak, de nem is lényeges, mert a szegedi publikumot lenyűgözték humorukkal, dinamikájukkal, váratlan zenei fordulataikkal.

Ők voltak a felvezetői annak a csapatnak, amely egy sajátos keverékét adta elő a popzenének és az improvizációs muzsikának. A ritmusszekció ugyanis a világhírű brit Radiohead nevű zenekarral turnézik, valamint tagjai voltak a Portishead együttesnek. Ők Jim Barr basszusgitáron, és Clive Deamer dobos. Rendkívül jól képzett zenészek, akik jól példázzák, hogy az igazán nagy pop együttesek muzsikusai a jazz műfajában is megállják a helyüket. A most fellépő Get the blessing formációban két kiváló fúvóssal, Pete Judge trombitással, valamint Jake McMurchie szaxofonossal egészültek ki. A ritmusalapok valóban emlékeztettek a Radiohead sajátos stílusára, de az összkép igazi instrumentális kavalkádban rajzolódott ki. Sikerük titka, hogy a rock-, punk- és dance stílusjegyeit és dinamikáját sikerült sodró erejű jazz-improvizációkkal megtolni és ezzel egy invenciózus, élettel teli új hangzás jött létre, amire még a világ legsűrűbb zenei mezőnyében, Londonban is sokan felkapták a fejüket. Ez a hamisítatlan brit együttes olyan forró hangulatú koncerttel búcsúztatta az idei Szegedi Jazz Napokat, amire csak kevesen számítottak.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csík Zenekar IH Rendezvényközpont jazz Szegedi Jazz Napok Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés