Hirdetés
Túl a városon 2018. november 10. 11:19 Forrás: hvg

Orbánék már arra is kíváncsiak, hol, mikor üdülünk

Arra hivatkoznak, hogy csak a statisztikák és a prognózisok elkészítése miatt fontos, de akkor miért kell minden vendég személyes adatát összegyűjteni. Inkább tűnik ez megfigyelésnek, mint szakmai kérdésnek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal kabinetminiszter nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amelynek célja, hogy 2019-ben felálljon a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. A különféle szálláshelyeket pedig arra kötelezik, hogy valamennyi vendégük minden adatát felöltsék a központ adatbázisába. Az indoklás az, hogy így naprakész információi lesznek a hazai szálláshelyek forgalmáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek – írja a HVG.

A tervek szerint 2019. januártól indulna a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzeme, első körben néhány, önként jelentkező szálloda csatlakozik rá a digitális adatszolgáltató rendszerre.

Azonban 2019. júliustól már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

A jogszabály a gyakorlatban úgy fest, hogy az adott szálláshelynek a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait egy központi tárhelyen is rögzítenie kell. Ehhez az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet.

Az indoklása szerint "a soha korábban rendelkezésre álló valós fogyasztási adatok fogják lehetővé tenni, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek". Azonban ehhez miért van szükség a vendég születési idejére, okmányainak adataira és sok más információra? És miért férhet majd hozzá ehhez az adatbázishoz a NAV, vagy a rendőrség?

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: turizmus