Hirdetés
Művház 2018. november 9. 12:28

Jövőre teljesen megfiatalodik Szeged százéves mozija

Januárban kezdik és a tervek szerint június végére már be is fejezik a Belvárosi Mozi több mint nyolcszázmillió forintos felújítását. A munka után nyolc cég érdeklődött, a jelentkezési határidő lejárt, eredményt a hónap közepén hirdetnek.

A Belvárosi Mozi Szeged legrégebbi filmszínháza: 1919-ben építették Sebestyén Endre tervei szerint. Az új moziban 1920. szeptember 8-án vetítették le az első filmet. A közel százéves épület ma már helyi védelem alatt áll.

A közel százéves épület rekonstrukciós munkálataihoz az engedélyeket már korábban beszerezte a filmszínházat üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft.

A kivitelezési pályázatra pedig összesen nyolc cég jelentkezett a megadott határidőig.

– Többségük szegedi, de akad közöttük hódmezővásárhelyi és budapesti vállalkozás is – mondta el érdeklődésünkre Jávorszky Iván igazgató. – A döntés, hogy ki nyeri el végül a munkát, november közepén születik meg, az építési területet pedig január első napjaiban adjuk át a szakembereknek.

A patinás szegedi mozi szinte teljes körű felújításon esik majd át.

Megújul a Szeged Oscar-díjas szülöttéről elnevezett Zsigmond Vilmos terem, ahol kicserélik a mozivásznat, a hangrendszert és a székeket, megújul a több mint ötszáz nézőt befogadó terem faburkolata, akadálymentesítenek is és átjárhatóvá teszik az épület összes terét.

A tervek szerint a pincében interaktív mozis kiállító- és játszóteret is kialakítanak.  Korszerűsítik a fűtési, a szellőző- és a világítási rendszert is, kicserélik a nyílászárókat és lefestik a közel százéves épület homlokzatát.

A felújításra két uniós pályázat segítségével több mint nyolcszáz millió forintot költenek.

– A tervek szerint január első napjaiban adjuk át az épületet a kivitelezőknek és hat hónappal később, június végén már szeretnék visszaadni a szegedieknek a teljesen megújult mozit.

(Fotó: Rafai Gábor)

A felújítás első és utolsó hónapjában teljesen bezár a filmszínház, a közbeeső négy hónapban a Zsigmond Vilmos termet és a kávázót kell nélkülözniük a látogatóknak és zárva lesz a 105 férőhelyes Balázs Béla terem is. Az 51 férőhelyes Csőke József teremben viszont a felújítás egy jelentős részében is lesznek majd vetítések.

– A jövőre már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Zsigmond Vilmos Filmfesztivált is megtartjuk május végén, igaz más helyszínen. A mostani elképzeléseink szerint a fesztiválnak jövőre az újszegedi Délvidék Ház adhat otthont – mondta el Jávorszky Iván.

Ideiglenesen ugyancsak Újszegedre költözik majd át a Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítési sorozat jövőre áthúzódó öt előadása, valamint átmenetileg a Délvidék Ház ad majd otthont az egyetemi és nyugdíjas filmklubok vetítéseinek is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi felújítás Jávorszky Iván