Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi közgyűlés: megújult lakásrendelet, vérszegény fideszes parkolóbérletezéssel
Szegeden 2018. november 9. 08:20

Szegedi közgyűlés: megújult lakásrendelet, vérszegény fideszes parkolóbérletezéssel

Képriport
Újra meg kellett szavazni az érvényben lévő zajrendeletet, módosították a lakásrendeletet, továbbra is támogatja a város a gyerekek úszásoktatását. Közgyűlést tartott Szeged.

Hirdetés
Hirdetés

Napirend előtt a legfontosabb téma a parkolóbérletek ügye volt. A heves támadások viszont elmaradtak, Solymos László alpolgármester egymaga „lebeszélte” a teljes fideszes, KDNP-s ellenzéket. A napirendben a legtöbbet a lakásrendelettel kapcsolatban vitatkoztak a képviselők, de volt jó pár hozzászólás az úszásoktatás további biztosításához, és részletesen megtárgyalták a különböző városi fejlesztéseket is, legyen szó útfelújításról, közösségi kert építéséről, vagy éppen a bölcsődék renoválásáról.

Olvassa újra online közvetítésünket! Tekerjen cikkünk aljára, és jöjjön fölfelé!

Videónk is van! Ha nincs ideje olvasni, nézze meg a Szeged Televízió rövid összefoglalóját a legfontosabbakról!

* * *

Szavazások, határozathozatalok

10:50 Bőven véget ért ebédig a közgyűlés, minden napirendi pontot megszavazott a várost vezető többség, a minősítettekhez általában csatlakoztak a fideszes és a KDNP-s politikusok is.

10:45 Kezdődnek a szavazások.

Végigvették a napirendet

10:35 Zárt ülést tartott a közgyűlés, amelyet most tíz perc szünet követ. Utána szavazni térnek vissza a képviselők.

10:26 Szentistványi István kérdéseket tesz föl a közgyűlés végén

10:25 Mózes Ervin címzetes főjegyző ismétli a korábbiakat. – Mielőtt politikai vitává fajulna itt ez a kérdés, nézzük jogi oldalról. Tévedett a kormányhivatal annak kapcsán, hogy javaslatokat tehet, és aztán kifogásolja azokat, hogy nem fogadta el azokat a javaslatokat a testület.

10:23 Póda Jenő szerint a polgármester stílusa, szóhasználata méltatlan.

– Szeged városához az méltó, hogy szóvá teszem, ha köztisztviselő politikai szerepbe bújik. Szegedhez az méltó, ha védjük magunkat, a köztisztviselőnek az a dolga, hogy végezze a munkáját, és ne politizáljon.

10:20 Utolsó napirend: „Tájékoztató a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról és egyéb önkormányzatot érintő döntés meghozatala” Haág Zalán az ebben lévő csendrendeletről beszél. Szerinte az az önkormányzat problémája lesz majd, ha nem veszi figyelembe a kormányhivatali ajánlást. – Már ebben az idegenforgalmi szezonban éreztette ez a döntés a hatását! – mondta a képviselő. – Azt kérem a kormányzó többségtől, hogy egyeztessenek a vállalkozókkal, a lakossággal, és vegyük ki a lakosságot sújtó passzusokat!

Botka László: – Haág Zalán megismételte a korábbi hazugságait. A jogi helyzetről: amikor elfogadtuk a zajrendeletet, akkor a kormányhivatal megállapította, törvényes volt a döntésünk. Szegeden senki nem gondolja azt, hogy a kormányhivatal vezeti a várost. Hangsúlyozom, az elmúlt két hónap tapasztalata az, hogy sikerült megtalálni az egészséges kompromisszumot. A kormányhivatal politikai akciót hajt végre.

Gyorsan megtárgyalt fontos napirendek

10:17 Úszásoktatás a tizennégyes napirend. – Amikor elrabolta az állam az iskoláinkat, akkor egyből mondtuk, aggódunk értük. Tudtuk, több olyan feladat lesz, amelyek nem lesz megoldva. Most is biztosítjuk ennek a fedezetét – közölte Botka László. Joób Márton arról beszél ennek kapcsán, Szeged húsz éve támogatja az úszásoktatást. – Az a célunk, hogy minél több szegedi gyerek megtanuljon úszni. A város évente több mint 11 millió forinttal támogatja ezt. Huszonhét általános iskola veszi igénybe ezt az úszásoktatást harmincegyből – közölte Joób Márton, aki megjegyezte, ez egyáltalán nem lenne kötelező feladata Szegednek.

Kozma József arról beszél egy percet az oktatási bizottság elnökeként, hogy egyáltalán nem szokványos az országban, hogy ilyen szolgáltatásokat, ilyen színvonalon biztosítson egy város. – Ebből is látszik, mekkora hiba volt elvenni az önkormányzatoktól az iskolákat. Amíg vissza nem kapjuk az iskoláinkat, addig nem tehetünk mást, mint így támogatjuk a szegedi gyerekeket, családokat, pedagógusokat.

10:10 Kozma József azzal egészíti ki Szentgyörgyi Pált, hogy a kulturális bizottság módosító indítványában azt javasolja, a Szegedi Nemzeti Színház gálaműsorát külön támogatnák. Ez beépült az előterjesztésbe.

10:08 Szentgyörgyi Pál vezeti föl a tizenhármas napirendi pontot: „Fenntartói megállapodás megkötése az önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezetekkel” – Most még nem tudunk azzal számolni, hogy megszünteti-e a kormány a taós támogatást. A mostani megállapodásokban nem tudunk még ezekre reagálni, de úgy gondolom, ez a központi intézkedést feszültségeket okozhat még, biztos visszatérünk majd még erre a kérdésre.

10:07 Tóth Károly a polgármester szavait egészíti ki: – A kultúra különböző területei részesülhetnek ilyen támogatásban. Ne feledjük, egy ilyen öt éves támogatás a tervezhetőséget is jelenti. Ez a támogatás Szeged idegenforgalmának támogatását is jelenti.

10:05 A tizenkettes napirendig szaladtak előre, a kulturális szervezetek támogatásáról beszél Botka László. Azt javasolja a közgyűlésnek, vitán felül áll, hogy minden pályázó szervezet megérdemli ezeket a támogatásokat! Egyúttal köszöni a szervezetek eddig munkáját.

10:00 A nyolcas napirendhez Solymos László szól hozzá: a bölcsődefelújításokról beszél, folyamatosan újítja föl Szeged ezeket az intézményeket is. Most a Gyík utcai bölcsőde felújítása kapcsán kell majd szavazniuk. Ezt egészítette ki Szentgyörgyi Pál alpolgármester: energetikai és családbarát korszerűsítések zajlanak, mondta a közgyűlésnek. – Várhatóan hat hónapig tart a felújítás, a gyerekeket elhelyezzük más intézményekben, kérjük addig is a szülők türelmét!

Ehhez szól hozzá a terembe visszatérő Botka László is: – Én is köszönöm a szülők türelmét, a szegediek megértették, miért fontosak ezek a beruházások.

9:57 Az ötös napirendi ponthoz senki nem szólt hozzá, a hatos is „így járt”, a heteshez Nagy Sándor hozzászól, ez a „Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései”. – A folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban kell döntenünk, az egyik ilyen egy paktum pályázat, amelynek keretében képzési programokat biztosítunk Szegeden.

9:55 A közgyűlés vezetését átvette Solymos László alpolgármester Botka Lászlótól. Berkesi Ottó azt mondja felszólalásában, a Rózsavölgyi József felvetette parkolók építése folymaatban van. Vissza egy pillanatra Rózsavölgyihez: a képviselő büszke arra, hogy a díszpolgároknak kért parkolóbérleteket. Szerinte megérdemlik, hogy bárhol megállhassanak a városban. Solymos László ezzel egyetért, csak azt nem érti, hogy akkor miért mocskolódnak ennek kapcsán a fideszes, KDNP-s képviselők.

9:52 A második és harmadik napirendi pontot szó nélkül ugorták át, a négyeshez: Egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések. Rózsavölgyi József kért és kapott szót. Arról beszél, hogy szerinte túlzás lenne most a vadasparkba orrszarvúházat építeni. Szerinte fontosabb lenne, ha a szőregi óvodához épülne parkoló, ami már évtizedek óta nincsen. – Ez sokkal fontosabb lenne, mint az orrszarvúház! – jelentette ki a képviselő.

Lakásrendelet

9:51 Szentistványi beleáll a párbajba: – Szociális bérlakásprogram néven az elhanyagolt lakásokat újítjuk most fel. Ez jó dolog, persze! Rengeteg lakás volt leplombálva korábban, ezeket újítjuk most föl, ezek nem új lakások, amelyeket bevontunk a rendszerbe. Az lenne valóban új bérlakás, ha mondjuk szociális lakóparkok épülnének.

Most lezárta a polgármester a vitát.

9:47 Megint Szentistványi István: – A bérlakásállomány nagyon kicsi. Kevés ilyen van. Meg lehetne vizsgálni a szolgálati lakások kapcsán is a szociális adatokat, igényeket. Nővérek, ápolók nem kerülnek be ilyenekbe, pedig rászorulnának.

Botka László: – Három éve ígérte képviselő úr, hogy letesz egy lakásrendeletet az asztalra. Még nem láttuk eddig. Még egyszer mondom, másfélmilliárd forintból fölújítottunk hatszáz lakást, és adtunk oda szegedieknek. Sehol máshol nem volt ilyen program az országban!

9:44 Póda „visszatért”: – Egy táblázat szerint a relatív leszakadása Szegeden tetten érhető. Máshol munkásszállókat építenek, buszjáratokat indítanak, hogy dolgozni vihessék a vállalkozásokhoz a munkásokat. Lényegében nincs munkahelyteremtés Szegeden, a Mercedest is elmafláskodták annak idején. Ez okozza azt, hogy vitatkoznunk kell pontrendszereken is. Szegedről elvándorlás van, máshol bevándorlás van. Értsék meg, a legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés! Ezen dolgozzanak!

Botka László: – A lakcímnyilvántartással is vitában áll, nézze meg, mennyien éltek Szegeden tizenöt éve, és mennyien most!

9:41 Szentistványi István kapott újra szót: a pontrendszer hibáit sorolja, szerinte abszurd módon számolják a pontokat. Botka erre annyit mondott, igaza van, a fideszes városokban nincsen pontrendszer, mert nincs is bárlakás.

9:37 Póda Jenő: – Mi úgy látjuk, a végéhez közelít ez a rendelet, nem nagyon lehet már ezt tovább bővíteni. Több ezres munkahelyteremtésre is szükség lenne. Mórahalom, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Debrecen öles léptekkel fut el mellettünk. Tíz éve gyakorlatilag egy szegényedési programot vezetnek, ezért jelennek meg egyre többen, akik kérelmeznek, de mint mondtam, lassan kifullad a program. Munkahelyet kellene teremteni, ez a legjobb szociálpolitika, ebben legyenek hatékonyak! Hosszú távú eredményeket szeretnénk látni!

Botka László: – Tegye föl a kezét az, tisztelt közgyűlés, aki szerint Póda Jenő elolvasta a lakásrendeletünket! Egyet sem látok, ez így helyes. Az összes gazdasági mutatónk sokkal jobb, mint a régió és az országos átlag. Ehhez képest áll föl Póda képviselő, és beszél arról, hogy leszakad Szeged. Vitassa meg ezeket a saját statisztikusaikkal!

9:33 Szentistványi István megjegyzi azt is, Szeged is adott el jó pár ilyen lakást, szerinte a bérlakásai negyedét eladta a város. – Nagyon sokan szeretnék megtartani ezeket a lakásokat, és még többen vannak, akik szeretnének ilyen lakásokat.

Botka László: – Rögzítsük: egyetlen szociális bérlakást nem adtunk el! Olyan bérlakásokat adtunk el, amelyek nem voltak szociális bérlakások!

9:29 Joób Márton arról beszél a program sikerességét az is bizonyítja, hatszoros a túljelentkezés: – Jól működik a pontrendszer, beváltak az eddigi módosítások is. Azt se feledjük, a rendszerváltás után nagyon sok város eladta a bérlakásait, mi Szegeden 2800 szociális bérlakást adtunk, adunk ki az itt élőknek.

9:24 Szécsényi Rózsa azt mondta, ez a rendelet a helyzethez igazodik. – Mi itt a földön, Szegeden azt érzékeljük, rengeteg küzdenek lakhatási, fizetési problémákkal, ezért is módosítottuk ezt a rendeletet. Az átmeneti otthonban lakók plusz pontot kapnak.

9:22 – Hatszáz önkormányzati lakást újítottunk föl eddig, ez egyedülálló Magyarországon. Sehol máshol nem segítenek így családokat az országban, mint Szegeden. Decemberben újabb ötven lakást adhatunk át. Ez az egyik legsikeresebb programunk. Folyamatosan alakítjuk át a szempontrendszereket is, hogy tényleg azok kapják, akik valóban rászorulnak ezekre a lakásokra. Most is a szociális igazságosságot erősítjük – sorolta a polgármester. Pályázhatnak a hitelkárosultak, azok is, akiknek forinthitelük dőlt be, például. A 600 milliós önkormányzati forrást teljes egészében lakhatási támogatáshoz fordulhatnak a szegediek, ugyanez a helyzet az adósságrendezési támogatással.

A településrendezésről

9:20 Az első napirendi ponttal kezdődik az ülés: Nagy Sándor szól hozzá. – Városfejlesztési döntésekről van szó. – Az egykori Délép iparterület területén rugalmasabb lehet az építési engedélyek kiadása, ez jó az oda települő vállalkozásoknak, akik könnyebben tudnak eztán ott fejleszteni. Legalább ilyen fontos az ELI-hez vezető út is.

Napirend előtt

9:18 Haág Zalán nem találja a módosító javaslatát. Ott van, csak zárt ülésen kell tárgyalni. Ott meg is teszik majd. Ezek után elfogadták a napirendet egyhangúlag, miután egy sürgősségi indítvánnyal ki is kellett azt egészíteni.

(fotók: Iványi Aurél)

9:16 Mihálffy Béla is fölszólal, pedig eredetileg nem is akart, jegyezte meg felszólalása elején. „Jómagam sem és egyetlen más fideszes képviselő sem kért soha parkolóbérletet. Fölajánlották, azt mondták, ez jár a munkámhoz. Szeretném ezt kijelenteni.”

Botka hozzáteszi: ebben nincs vita, más városokban is így van. Az a különbség köztünk, hogy önök aljas módon vádolják ezért a kollégáimat!

9:14 Szentistványi István szerint méltatlan most foglalkozni a parkolóbérletek ügyében, hiszen nincs is jogerős döntés erről. „Örülök, hogy nincs előttem önfeljelentő lap, egyébként!” De emlékeztette a közgyűlést arra is, volt hasonló példa már erre: az LMP kizárta annak idején őt is és Tanács Eszter politikustársát is. – Joggal mondja a polgármester úr, hogy fölösleges most még a cirkusz, de elvártam volna annak idején is hasonlót.

9:11 A parkolóbérletezés után Nagy Sándor alpolgármester a tarjáni fejlesztéseket veszi végig: a járdafelújításokról, a sportpályák újjáépítéséről, az új parkolók kialakításáról, a közösségi kertek kijelöléséről beszélt. Fejlesztik a kerékpáros és közösségi közlekedést is. Felújítja Szeged a Kemes utcai óvodát is jövőre. „A szegediek láthatják a város halad előre, annak ellenére is, hogy a közgyűlésben vannak olyanok, akik ehhez nem tesznek hozzá semmit!”

9:10 – Ott van önök előtt az önfeljelentő lap, tisztelt fideszes képviselők, írják alá, jelentsék föl magukat, egyúttal fáradjanak be a városháza pénztárába, és fizessék vissza a felvett parkolóbérletek díját! – mondta Botka László, aki hangsúlyozta, kiállnak a munkatársai mellett és megvédik őket és a várost is a Fidesztől.

9:07 Solymos László „végigveszi” a fideszes képviselőket felszólalásában. Ezt mondta az alpolgármester:

„Tisztelt Közgyűlés!

Az elmúlt 14 év során négy alkalommal választott a közgyűlés alpolgármesterré és mindig a legmagasabb támogatást kaptam. Legutóbb, 2014-ben 28-ból 24 képviselő szavazott rám. A jobboldali képviselők is megszavaztak és elismerték tisztességemet, annak ellenére, hogy az előző ciklusban kérlelhetetlenül, de mindig a jogszabályok és a törvényesség mentén támadtam a jobboldali többség vitatható tevékenységét.

Éppen ezért elképesztően aljasnak tartom, hogy vastag bőrrel a képükön a nyilvánosság elé mernek állni a parkolóbérlet ügyben és folyamatosan mocskolnak! Azok mocskolnak, akik az elmúlt 4-8-12 évben szemrebbenés nélkül kérték, átvették és használták azokat a parkolóbérleteket, amelyek miatt meghurcol minket az orbáni diktatúra és annak lakájmédiája!

Azok a fideszesek teszik ezt, akik közül a bicikli tulajdonos, akinek se jogosítványa, se autója nem volt éveken keresztül a sógornője kocsijára kérte a bérletet.

Rózsavölgyi – aki még a nevét is büszkén adta az engem mocskoló előterjesztéshez – tanúvallomása szerint a saját autójára kérte a bérletet, miközben a vagyonnyilatkozata szerint nincs is autója! De, ő volt az, aki arra is javaslatot tett, hogy további 8–10 ember kapjon ingyenes bérletet. A bíróságon azt mondta, jogszerűnek gondolja ezt a Fidesz-frakcióval egyetértésben beadott kérését és azt is, hogy az teljesítésre került! Ezek után van bőr a képén velem szemben összeférhetetlenséget kezdeményezni, amikor az Önök által kért parkolóbérletek miatt marasztalnak el engem?!

Vagy itt van az »erkölcsös és feddhetetlen« Hűvös, akinek a vezetésével becsődölt magániskola állítólag százmilliókkal károsította meg az államot, mert nem létező tanulók után igényeltek állami normatívát. Ő is boldogan igénybe vette és használta a bérleteket az elmúlt 16 évben, sőt kabinettagként már Bartha polgármestersége idején is kapott Ezek után van bőr a képén velem szemben összeférhetetlenséget kezdeményezni?!

És akkor nézzük az erkölcsi nulla Haág Zalánt, akit előző ciklusbeli ügyei miatt már a Fidesz is kidobott soraiból. Ő évekig haverjának, a megyei közgyűlési képviselő Miklós Péternek a Mercedesére kérte a parkolóbérletet! Jól hallották, nem a saját autójára, hanem az egyik haverjáéra, akit később még a SZINT Kft. élére is kineveztetett, és akit múlt héten elsőfokon hűtlen kezelésért el is ítéltek emiatt. Azok után, hogy 13 éven keresztül kérte, és átvette az ingyenes parkolóbérletet, van képe kiállni és az én bűnösségemről szónokolni?!

A Fidesz városi elnöke B. Nagy László 8 éve átveszi és használja az ingyenes bérleteket, a bíróságon azt nyilatkozta, hogy kormányhivatali vezetőként semmi kivetnivalót nem talált, jogszerűnek látja az ügyet, erre most, a városi Fidesz egyfolytában azt szajkózza, hogy törvénysértések elkövetői vagyunk!

Változatlanul állítom, hogy a munkámat mindig is a jogszabályok betartásával, tisztességesen végeztem, az Önöknek juttatott bérletek kapcsán is mindannyian jogszerűen jártunk el. Ez a bírósági eljárás nem más, mint egy koncepciós ügy! Az orbáni rendszer erkölcstelensége, gátlástalansága és megfélemlítése ma már odáig jutott, hogy a fideszes ügyészség gyalázatos vádjával szemben a bíróság nem mert a vádtól eltérő, felmentő ítéletet hozni, pedig az lett volna az egyedüli jogszerű döntés!

Ismét láthatjuk: a Fidesznek a hatalom megszerzése érdekében semmi sem drága, az orbáni rendszer besároz és elítéltet mindenkit, aki szembeszegül vele!

De, gondoljuk csak tovább az ítéletet! Ha feltétel és kritika nélkül elfogadnánk a bíróság ítéletét, azt jelentené, hogy Önök, az elítélt cselekmény haszonélvezői mind orgazdák, Rózsavölgyi meg még felbujtó is! Már csak az a dolguk, hogy aláírják, és beadják az Önök előtt található önfeljelentő lapokat!

Meggyőződésem, hogy az Önök gyomorforgató stílusa és magatartása miatt a szegediek többsége nem minket, nem engem ítél el, hanem Önökkel szemben érez megvetést és szégyelli azt, hogy a szegediek képviseletére hivatkozva, de valójában csak a politikai túlélésük érdekében gyalázkodhatnak, abban bízva, hogy jövőre nem dobják magukat süllyesztőbe a pártközpontból.”

9:04 – Haág Zalán milliós kárt okozott, ha valóban létezik ez a 41 milliós kár – reagált Botka László, majd átadta a szót Solymos Lászlónak.

9:02 Parkolóbérletezik Haág Zalán. Sajtóhírekre hivatkozik, állítása szerint a városháza nem hozza nyilvánosságra a teljes parkolóbérleti listát. „Lássunk tisztán, a költségtérítés részeként vették föl a fideszes képviselők a parkolóbérletet, sosem kérték azokat a fideszes képviselők.”

9:00 Majdnem történelem: Botka László megkérdezte, kívánnak-e élni a frakciók a napirend előtt felszólalás lehetőségével. Senki nem jelentkezett, majd Haág Zalán „menetből” jelezte, fel akar szólalni. Övé a szó.

* * *

8:59 Botka László is a Díszteremben kezdődik az ülés.

8:55 A Szegedi Tükör az alábbi tablóval jelent meg címlapján. Minden képviselő megkapta még a közgyűlés kezdete előtt.

8:52 Köszöntünk mindenkit a szép lassan megtelő Díszteremből! Tíz perc múlva kezdődik Szeged közgyűlése, tartsanak velünk! Érdemes lesz!

 

Korábban írtuk:

Tizenöt napirendi pontot kell megtárgyalni a testületnek: a Szeged Televízió Szemközt című műsorában Botka László polgármester érintett is jó párat ezek közül. Nézzék meg, ha tudják, még gyorsan kezdés előtt az adást! Aztán meg figyeljenek ránk!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés