Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 8. 14:17

Még mindig sok a kérdőjel a vadasparki játszótérmutyi ügyében

Képgaléria
A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség egykori munkatársainak meghallgatásával folyatódott csütörtökön a tárgyalás. A Szegedi Törvényszéken a három vádlott közül csak az elsőrendű, Vahl Rezső jelent meg.

Hirdetés

A vádirat szerint a szegedi székhelyű Titán Projekt’s House vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni.

A cég vezetője, Vahl Rezső pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést írtak alá. A cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére. Ő fejlesztette a Flamingó névre keresztelt szoftvert, amelyre a vád szerint irreálisan sok pénzt költöttek.

Ménesi Imre, szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd Magyarországon is nyomozni kezdtek az ügyben, mert a gyanú szerint a költségek és a megvalósult beruházás értéke nagyban eltért egymástól. Az ügyet idén tavasszal kezdték tárgyalni a Szegedi Törvényszéken, azóta rengeteg tanút idéztek be, többször meghallgatták a vádlottakat, de az ügy részleteit felderítő NAV-os nyomozót is beidézték. A mostani bizonyítási szakaszban négy egykori DARFÜ-s munkatársat hallgattak meg, akik a projekt lebonyolításáért, illetve ellenőrzéséért feleltek.

Komolyan hátráltatja az eljárás lefolytatását, hogy időközben a kormány megszüntette az uniós projekteket lebonyolító szervezetet, és a Miniszterelnökséghez rendelte azt a feladatot, amit a DARFÜ, illetve a többi regionális ügynökség végzett korábban. Így az ott tárolt dokumentumok, adatok, fotók egy része jelenleg nagyon nehezen kereshető vissza. A projektet záró ellenőrzés alkalmával például fotók készültek a játszótérről és az interaktív látogató-tájékoztató eszközökről. Ezek azonban az ügynökség felszámolása után már nehezen keríthetők elő, bár a bíróság kezdeményezte a képek felkutatását.  

A rendkívül szövevényes ügy egyetlen aspektusát járta körül a mostani tárgyalás, és ez lényegében az, hogy a projektet bonyolító és ellenőrző ügynökségnél volt-e jele annak, hogy visszaélések történtek a pályázat megvalósítása folyamán. Arra nem sikerült megnyugtató választ adni, hogy a pályázó céggel kötött eredeti szerződésben a költségmegosztás miért más, mint amit később megvalósítottak.

A tárgyaláson elhangzott ugyanis, hogy az uniós projektet levezénylő Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél lefoglalt dokumentumok szerint a két különböző projektre felvett támogatások összegét időközben átvariálták, és a Flamingó névre keresztelt szoftver fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot állítottak be, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt.

A korábban meghallgatott informatikai szakértő szerint bármennyire eredeti is ez a szoftver, ennyi pénz felhasználása a fejlesztéséhez finoman szólva is felveti a túlárazás gyanúját.

Ezzel a vádlottak védői nem értettek egyet, mert szerintük egy informatikus nem tudja megítélni egy szoftver kereskedelmi értékét, ezért a tanúk meghallgatása után új szakértő kirendelését kezdeményezte az elsőrendű vádlott védőügyvédje. Az indítványról a bíróság később dönt. Új tanúk meghallgatását is kezdeményezték a védőügyvédek, akik közül egyet december 4-én fog meghallgatni a bíróság.

Noha szeptember elején úgy tűnt, hogy rövidesen véget érhet a bizonyítási eljárás, most úgy tűnik, hogy csak jövőre születhet ítélet a vadasparki játszótérmutyi ügyében.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csalás játszótér bíróság Ménesi Imre NAV OLAF Szegedi Törvényszék Szegedi Vadaspark vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés