Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 8. 09:41

Érdemes beoltatni magunkat influenza ellen: 55 ezer vakcina érkezett a megyébe

A hatvan évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás. Csongrád megyébe már megérkezett 55 ezer vakcina.

Hirdetés

Csongrád megyében is működik már az influenzafigyelő szolgálat, amelybe 54 alapellátási egység került. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a jövő év 20. hetéig tart.

Szlávik János infektológus főorvos, a Szent László Kórház főorvosa az M1 aktuális csatornán szerdán elmondta:  az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki.

Kiemelte: a jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány.

Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben várhatóan már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat akár március végéig vagy áprilisig is – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta:

tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad.

A főorvos kitért arra is, hogy még mindig kevesen kérnek, pedig sokaknak jár a védőoltás.

Minden 60 évesnél idősebb embernek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, például az asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek jár ingyenesen a védőoltás.

A kockázati csoportokba tartozó emberek a háziorvosuknál már igényelhetik az oltás felvételét.

Csongrád megyében osszesen 55 ezer vakcina áll azoknak a rendelkezésére, akik igénybe szeretnék venni ezt a szolgáltatást.

 

 

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: influenza influenzajárvány védőoltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés