Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 8. 04:48 Forrás: MTI

Új korszak veszi kezdetét az amerikai politikai életben

Visszatért Washingtonba a megosztott kormányzás, miután a demokraták megszerezték a képviselőházi többséget a november 6-i félidős választásokon. Neves amerikai lapok politikai elemzői értékelték a helyzetet.

Hirdetés

A demokraták és Amerika megkönnyebbülten sóhajtott fel – írta a választási eredményről a The New York Times elemzője.

„A Demokrata Párt ugyan nem kapott meg mindent, amit akart, de megkapta, amire neki és az országnak szüksége van”

– írta a lap kolumnistája, utalva arra, hogy nagy áttörés ugyan nem volt, de mégis csak meglett a képviselőházi többség. Frank Bruni kiemelte, hogy a legtöbb körzetben, ahol a republikánusokat leváltották a demokraták, női jelöltek arattak győzelmet. „Vagyis annak az elnöknek, aki oly közönségesen lefitymálta a nőket, és úgy is viselkedett velük, most több női képviselővel kell majd egyezkednie, mint bármely elődjének” – fogalmazott véleménycikkében. 

A The Washington Post elemzője A demokraták győztek a képviselőházban, de Trump nyerte meg a választást címmel értekezett a választások eredményeiről. Ed Rogers szerint a választás éjszakája nem hozott tökéletes győzelmet sem a republikánusoknak, sem a demokratáknak. A szerző  fantáziálásnak minősítette, ha valaki abban bízott, hogy Texasban győzni tud a demokrata szenátorjelölt Beto O'Rourke, vagy Floridában Andrew Gillum és Georgiában Stacey Abrams demokrata kormányzójelöltek. 

A demokraták rosszabbul teljesítettek a vártnál – írta Rogers, aki szerint a szavazók nem teljes mértékben utasították el az elnököt és politikáját, vagyis Amerika jó része támogatja Trumpot.

A The Washington Post elemzője szerint azért nem volt nagyobb arányú a Demokrata Párt előretörése, mert politikusai azt hitték, Trump hiányosságai elegendőnek bizonyulnak a demokrata győzelemhez. A 2018-as eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy ha győzni akarnak 2020-ban, a demokratáknak más tervvel kell előállniuk.

A The Wall Street Journal azt emelte ki, hogy Donald Trump a 2018-as félidős választásokra republikánus lett. Az elmúlt két esztendő intenzív politikai csatározásai következtében „szorosan magához ölelte” a Republikánus Párt elitjét, amelyet elnöki kampányígérete szerint még el akart távolítani Washingtonból. A The Wall Street Journal elemzője emlékeztetett arra, hogy Trump az elmúlt két évben a párt vezető személyiségeivel együttműködve tevékenykedett, és kormányzatában is hagyományos republikánus politikusok kaptak helyet.

A Politico szerint mindenképpen figyelmeztető jelnek kell lennie a Republikánus Párt számára, hogy a középosztálybeliek lakta elővárosokban többnyire a demokrata jelöltek vitték el a pálmát. Történt ez annak ellenére, hogy az elmúlt fél évszázadban ebből a választói rétegből került ki a republikánus szavazók derékhada.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés