Hirdetés
Szegeden 2018. november 8. 08:00 Forrás: Szeged Televízió

Közel hozták a zenét: katonazenészeket hallgathattak a szegedi diákok a héten

Rákóczi- és Klapka-induló, Erkel ünnepi nyitánya – ez csak néhány azon zeneművek közül, amiket hallani lehetett az IH-ban.

Hirdetés
Hirdetés

A Filharmónia Magyarország Közel hozzuk a zenét elnevezésű programjában a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi katonazenekara adott koncertet a szegedi diákoknak, így azok is élőzenét hallgathattak, akik egyébként nem járnának koncertekre.

Karmesteri vezénylésre vonult be a Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara az IH Rendezvényközpont színpadára. Az egyenruhások a koncert során fúvószenét játszottak a diákoknak.

„Nekem talán ez tetszik a legjobban eddig. Minden évben jövünk a Kőrösyvel többször is különböző zenei stílusokat meghallgatni” – mondta a Szeged Televíziónak Bodó Martin.

„A mai fiatalok, tudjuk, hogy MP3 és a rappelés, amin felnőnek, emellett azonban van a zenének más dimenziója is, és ők most ezt a dimenziót láthatják” – mondta Bajnóczi Sándor, a koncert szervezője.

Az ötvenperces koncert alatt hagyományos katonai indulók, mese- és filmzenék hangoztak el, de különböző hangszerekkel és a katonazenekarok történetével megismertették a diákokat.

„A magyar katonazenekarok elődei a török janicsárzenekarokból eredeztethetők. A Magyar Honvédségben általánosan 26 fős zenekarok működnek. Na, de ha kitekintünk, tőlünk nyugatra és tőlünk kelere, akkor láthatjuk, hogy Oroszországban több száz fős zenekarokkal is lehet találkozni, mint ahogyan az Amerikai Egyesült Államokban is” – mondta a hallgatóságnak Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar karmestere.

A zenészek különlegességképpen a Magyar Honvédség díszjelét is megszólaltatták, ami ünnepi eseményeken, zászlófelvonásokon szokott felcsendülni. (A lenti videóban meghallgatható.)

A Magyar Honvédség zenészei hétfőtől csütörtökig tíz koncertet adnak, közel hatezer szegedi általános és középiskolás diáknak.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont katonaság zene katonazenekar koncert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés