Hirdetés
Szegeden 2018. november 7. 22:36 Forrás: Szeged Televízió

Lebontják az Apáthy-kollégiumot, az egyházmegye új épülete kerül a helyére

A Szeged-Csanádi Egyházmegye bár nem birtokolja az egyetemi épületet, mégis rendelkezni fog felette. Az alig több mint 30 éves kollégium helyére közösségi célokat szolgáló modern épületet emelnének a költségvetési forrásból.

Hirdetés

A Dóm téri épületegyüttest 1930-ban adták át a Dómmal, az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával, aminek a templom felőli részen elkészült a teológiai főiskola is. Az építkezést azonban nem fejezték be, a terület a Zrínyi utca felé nyitva maradt. Ide már a '80-as években az állam építette fel az Apáthy-kollégiumot, amit most is az egyetem használ, az orvostudományi kar hallgatói laknak itt. A püspök szerint a korszerűtlen épület fenntartása teher az egyetemnek, amitől az egyházmegye segítségével szabadulhatna meg.

„Több lépésből áll a projekt, első lépésben az egyetem forrást kap arra, hogy felépítsen egy mai, korszerű követelményeknek megfelelő kollégiumot. Ha ez elkészül, az Apáthy-kollégiumból kiköltözhetnek a hallgatók, a következő lépésben pedig lebontanánk az épületet” – mondta a Szeged Televíziónak Kiss-Rigó László megyéspüspök.

A püspök szerint nem éri meg a már meglévőt korszerűsíteni, inkább újat kellene terveztetni és megépíteni. 

„A szándék az, hogy az eredeti tervek szem előtt tartásával, nem biztos, hogy pontosan azok befejezésével, megvalósításával a mai Apáthy-kollégium helyén, az eredeti épületegyütteshez illő rész épüljön föl, nyilván mai modern funkciókkal. Szükség bőven van rá, az egyházmegye céljait, közösségi célokat szolgálja majd” – nyilatkozta Kiss-Rigó.

Arra a kérdésre, hogy a két épület milyen forrásból valósulna meg, a püspök azt mondta, hogy a központi költségvetés finanszírozná az építkezéseket. 

Kérdéseivel a Szeged TV megkereste a Szegedi Tudományegyetemet is, ahonnan eddig nem válaszoltak. Így azt egyelőre nem tudni, hogy a 234 főt befogadó, jelenleg is telt házzal működő diákszállóból mikor és hová kell kiköltözniük a hallgatóknak, valamint azt se, hogy hol, mikor és mennyiből készülhet el az új kollégium.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss-Rigó László kollégium Szeged-Csanádi Egyházmegye Apáthy-kollégium építkezés