Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. november 7. 15:53

A Thealter Fesztivált is támogatja az önkormányzat

Tizenhét szegedi kulturális szervezettel öt évre szóló támogatási, a Thealtert is rendező MASZK Egyesülettel pedig közszolgáltatási szerződést köt az önkormányzat, ha ezt a pénteki közgyűlés is jóváhagyja.

Hirdetés

Szeged önkormányzata évek óta vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújt olyan kulturális szervezeteknek, amelyek programjai, kiadványai hozzájárultak a város kulturális
életének gyarapításához, hagyományainak magas színvonalú ápolásához.

A szervezetek öt évre szóló szerződése december végén jár le, ezért a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság ezek meghosszabbításáról is tárgyalt mai ülésén.

– Az előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezeteket az önkormányzat közszolgáltatási szerződés keretében támogatja. Ez elengedhetetlen ezek esetleges minősítéséhez.  Ezért a többi kulturális szervezettől eltérően a MASZK Egyesülettel nem együttműködési megállapodást, hanem közszolgáltatási szerződést szeretnénk kötni – mondta el az ülésen Szentgyörgyi Pál alpolgármester.

Amennyiben ezt a pénteki közgyűlés is jóváhagyja, a Thealtert is rendező egyesület évi 10 millió forint támogatást kaphat öt éven keresztül az önkormányzattól. Jelentős összeggel támogatja még a város többek között a Szegedi Jazz Napok megszervezését, az egyetem kulturális fesztiváljait, vagy a nemzetközi gitárfesztivált.

Összesen 37 millió 400 ezer forintnyi támogatás jut évente a megállapodásban szereplő kulturális szervezeteknek.

A testület javasolta közgyűlésnek azt is, hogy hagyják jóvá a Szegedi Nemzeti Színházzal, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Kövér Béla Bábszínházzal és a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft.-vel kötendő fenntartói megállapodásokat.

– A központi költségvetési támogatás feltétele, hogy hároméves szerződéseket kell kötni az önkormányzatnak kulturális intézményeivel. A szabadtéri játékok ugyan még nincs a nemzeti kategóriába sorolva, de várható a támogatási rendszer megváltozása, mi pedig igyekszünk ennek elébe menni és szerződést kötni velük is – mondta az alpolgármester.

Beszámolót is meghallgatott a testület az Óvodák Igazgatóságán 2017/18. nevelési évben végzett ellenőrzésekről.

Bartáné Tóth Mária Magdolna igazgató elmondta, nehéz oktatási év áll mögöttük, hiszen közel száz ellenőrzésen és egyéb eljáráson kellett átesniük ilyen rövid idő alatt. Az óvodavezetők összesen hetven alkalommal kaptak ellenőrzést, a legtöbb esetben mindent rendben találtak a vizsgálatok.

Kiemelkedő, hogy egy év alatt harminc pedagógus minősíttette magát a szegedi óvodákból, mindnyájan kiválóan végeztek, így évről évre egyre több a mesterpedagógus a szegedi óvodákban.

– Az ellenőrzések során felhívták a figyelmet az infokommunikációs eszközök fejlesztésére – mondta az igazgatónő, majd hozzá tette, decemberig minden csoportban lesz laptop és tablet is a szegedi óvodákban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés